Hem > r > Är Det Tillåtet Att Lägga Ut Ett Fotografi På Ett Litterärt Verk?

Är det tillåtet att lägga ut ett fotografi på ett litterärt verk?

Den som exempelvis skriver ett brev, fotograferar eller komponerar är upphovsman till ett verk. Om verket är originellt (unikt) har upphovsmannen ett skydd, upphovsrätt, för sitt verk. Det krävs ingen registrering eller liknande för att det upphovsrättsliga skyddet ska gälla.

Läs mer

Vem äger upphovsrätt?

Den person som har skapat ett konstnärligt verk har upphovsrätt till verket. Upphovsrätten är en immateriell rätt, vilket kan beskrivas som att konstnären äger rätten till verket. Upphovsrätten gäller i 70 år från upphovspersonens död. Upphovsrätten består av två delar, en ideell rätt och en ekonomisk rätt. Därefter, hur gör jag om jag vill använda en skyddad bild behöver jag fråga konstnären? Observera att bara för att ett verk inte får användas fritt är det inte per automatik omöjligt att använda det. Oftast går det utmärkt att publicera skyddade verk - om du först söker en bildlicens hos oss. Då får upphovspersonen möjlighet att säga ja eller nej till medverkan samt ersättning för att verket används.

Dessutom, får man skriva ut bilder från internet?

För att få använda en bild ska du alltså ha fotografens godkännande – det betyder att det alltså inte räcker att skriva fotografens namn eller "lånad från nätet/Google/fotografens namn" under bilden – allt annat är bildstöld. Får man lägga ut bilder från Pinterest? Använda bilder på Pinterest

Med undantag för ovanliga fall är Pinterest inte upphovsrättsinnehavare av de bilder som användare lägger upp på webbplatsen. Vid behov bör du få tillstånd att använda en bild från dess upphovsman.

Folk frågar också när du publicerar en bild på internet så krävs normalt personens samtycke?

Kom ihåg att du måste kunna koppla ihop person, samtycke och bild/bilder som personen är med på. Du kan till exempel spara underskrivna samtycken tillsammans med utskrifter av bilderna. Publicering som sker under utgivningsbevis berörs inte av Dataskyddsförordningen. Vad innebär Fotograferingsförbud? Fotograferingsförbud är ett förbud mot att fotografera en viss plats, ett visst föremål eller en viss händelse, eller att medföra kamerautrustning dit.. Förbudet kan i vissa fall, såsom beträffande skyddsobjekt, vara styrkt i straffrätten, och i så fall är det ett brott att fotografera.

Och en annan fråga, vilken lag eller förordning riskerar man att bryta mot om man otillåtet sprider bilder på ett skyddat område?

Det är förbjudet att ta bilder i eller in i en rättssal vid rättens sammanträden om inte något annat följer av lag (5 kap. 9 b § rättegångsbalken). Den som bryter mot förbudet döms till böter eller fängelse i högst sex månader (9 kap. 5 a § rättegångsbalken). Är det olagligt att lägga upp bilder på andra?

Det är olagligt att posta bilder på andra människor utan deras tillåtelse. Detta kan leda till ett brott mot upphovsrätten och även personuppgiftslagen. Om du postar bilder på andra människor utan deras tillåtelse kan du bli tvungen att betala böter eller få ett fängelsestraff.

Därefter, vilka bilder på google får man använda?

Det finns flera saker att tänka på när man använder bilder från Google. Först och främst måste man säkerställa att bilden är fria att använda. Detta kan göras genom att kontrollera om det finns en licens för bilden, till exempel en Creative Commons-licens. Om det inte finns någon licens för bilden, bör man försäkra sig om att upphovsrätten inte strider mot Google's användarvillkor.

By Kinnon

Vad ska jag ha istället för Picasa? :: Varför blir mobilen Jättevarm?
Användbara länkar