Hem > H > Hur Många Ip-Nummer Kan Man Ha?

Hur många IP-nummer kan man ha?

En fungerande router använder sig alltid av två IP-adresser. En privat IP-adress gentemot de enheter som använder sig av routern, och en offentlig IP-adress som skickar ut och tar emot information till och från internet.

Läs mer

Kan flera ha samma IP-adress?

255.255.255.255. Eftersom IP-adresserna bestämmer vart paketen ska skickas, får två datorer aldrig ha samma IP-adress. Alla datorer som är direktanslutna till internet måste ha varsin unik IP-adress. Det innebär att maximalt 4,3 miljarder datorer kan vara direktanslutna till internet samtidigt. Har varje dator en egen IP-adress? Datorns identitet

Varje till ett nätverk ansluten enhet har en unik ip-adress. Det är dessa adresser som identifierar enheterna och det är tack vare ip-numren som internet överhuvudtaget fungerar. För att kunna kommunicera på internet måste en enhet ha en unik identitet, annars skulle informationen inte hitta rätt.

Man kan också fråga vilken default gateway adress måste datorerna ha för att komma åt internet?

Om datorn i stället behöver prata med något ute på internet så skickar datorn trafiken via sin Default Gateway, routerns IP adress 192.168.1.1, och routern kan därmed skicka trafiken vidare ut på internet. Varför får inte två datorer ha samma IP adress? Två datorer på samma nät kan inte ha samma adress punkt, om du får flera IP-adresser från din bredbandsleverantör eller inte beror på vad du har för bredband, får du bara en så förväntas du skaffa dig en router (dvs bredbandsdelare) eller aldrig använda mer än en dator åt gången.

Vad är det som gör att flera datorer kan dela på samma publika IP nummer?

Om din dator kopplas direkt in till ett nätverksuttag i väggen får den samma namn (IP-adress) som IP-adressen till ditt hushåll. Om du istället kopplar in din dator till en router för att kunna ansluta flera datorer eller andra enheter (antingen via kabel eller trådlöst) kommer den få en annan typ av IP-adress. Vad gör en IP-adress? En IP-adress är ett nummer som identifierar en anslutning mot internet. De används som nätets eget system med adresser och syftet är att information som skickas ska komma fram till rätt mottagare. Om din dator är ansluten till internet kommer den alltså att ha en IP-adress.

Med detta i åtanke, vad händer när man startar en dator som är konfigurerad med dhcp klient?

När en DHCP-klient startar skickar den ett broadcastpaket över nätverket med en DHCP-förfrågan. Om DHCP-servern har lämpliga lediga IP-adresser skickar den ett erbjudande om IP-adress och annan information ("lease"). Man kan också fråga hur får en dator sin ip-adress?

En dator får sin IP-adress från en DHCP-server. DHCP-servern konfigurerar nätverksparametrarna för datorn, inklusive IP-adressen.

Hur ser man sin egen IP address?

Det finns flera sätt att ta reda på din egen IP-adress. Ett enkelt sätt är att gå till webbsidan whatsmyip.org. Där visas din IP-adress ovanför knappen "Copy IP".
Det går också att ta reda på IP-adressen via en kommandotolk (command prompt) på en Windows-dator. För att göra detta, tryck på Windows-tangenten + R för att öppna Kör-fönstret. Skriv "cmd" i fönstret och tryck på Enter. I kommandotolk-fönstret skriver du "ipconfig" och tryck sedan på Enter igen. Då visas all information om din nätverksanslutning, inklusive din IP-adress.

By Billye Panchu

Hur många bitar är en IPv4? :: Hur man konfigurerar en router?
Användbara länkar