Hem : Tekniska termer : Pixel Definition

pixel

Uttrycket "pixel" är faktiskt förkortat för "Picture Element". Dessa små små prickar utgör bilderna på datorskärmar, oavsett om de är platt-skärmar (LCD) eller rör (CRT) -skärmar. Skärmen är uppdelad i en matris på tusentals eller till och med miljoner pixlar. Vanligtvis kan du inte se de enskilda pixlarna eftersom de är så små. Det här är bra, för de flesta föredrar att titta på släta, tydliga bilder snarare än blockerade, "pixelerade" bilder. Men om du ställer in din skärm på låg upplösning, till exempel 640x480 och tittar noga på din skärm, kan du kanske se de enskilda pixlarna. Som du kanske har gissat består en upplösning på 640x480 av en matris på 640 x 480 pixlar, eller totalt 307,200. Det är många små prickar.

Varje pixel kan bara ha en färg åt gången. Men eftersom de är så små, blandar pixlar ofta ihop för att bilda olika nyanser och färgblandningar. Antalet färger som varje pixel kan bestämmas bestäms av antalet bitar som används för att representera den. Till exempel tillåter 8-bitarsfärg att 2 till 8: e eller 256 färger visas. På detta färgdjup kan du kanske se "kornighet" eller prickiga färger när en färg smälter in i en annan. Men vid 16, 24 och 32-bitars färgdjup är färgblandningen jämn och om du inte har någon form av extra sensorisk synförmåga bör du inte se någon kornighet.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Pixel. Det förklarar i dataterminologi vad Pixel betyder och är en av många tekniska termer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Pixel-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.