Hem : Programvaruvillkor : Trojan Horse Definition

Trojansk häst

I den grekiska mytologin finns det en berättelse om Trojanskriget. Detta krig varade i många år, eftersom grekerna inte kunde tränga in i den kraftigt barrikaderade staden Troja. Så en dag förde några få grekiska soldater folket i Troja en stor trähäst som de accepterade som fredsoffer. Hästen flyttades inuti stadsmurarna, där den satt till natten. Efter att stadens folk hade somnat hoppade grekiska soldater ut ur trähästen, öppnade portarna för att släppa in sina medsoldater och tog över staden.

Så vad är moralen i den här historien? Huvudsakligen, se upp för trojanska hästar. Men hur är det relaterat till datorer? Det är en bra fråga. I datavärlden är trojanska hästar mer än bara en myt. De finns verkligen och kan skada din dator. Trojanska hästar är program som maskeras som vanliga program, till exempel spel, diskverktyg och till och med antivirusprogram. Men om de körs kan dessa program göra skadliga saker på din dator.

Till exempel kan en trojansk häst se ut som ett datorspel, men när du dubbelklickar på den börjar programmet skriva över vissa delar av hårddisken och skadar dina data. Även om detta verkligen är något du vill undvika är det bra att veta att dessa skadliga program bara är farliga om de får en chans att köra. De flesta antivirusprogram kan också fånga trojanska hästar när de söker efter virus. Till skillnad från virus replikerar dock inte trojanska hästar sig själva. Även om det är möjligt för en trojansk häst att anslutas till en virusfil som sprider sig till flera datorer.

Så som en allmän regel, öppna inte ett program om du inte vet att det är legitimt. Detta gäller särskilt e-postbilagor som är körbara filer. Även om du är ganska säker på att bilagan är OK är det fortfarande en bra idé att köra den genom ditt virussökningsprogram (med de senaste virusdefinitionerna) bara för att vara säker. Kom ihåg vad som hände med folket i Troja - låt inte en trojansk häst fånga dig ur vakt.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Trojan Horse. Det förklarar i dataterminologi vad Trojan Horse betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Trojan Horse-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.