Hem > V > Vad Händer Om Man Bryter Mot Upphovsrätten?

Vad händer om man bryter mot upphovsrätten?

Om man inte följer bestämmelserna

Den som framställer kopior på ett sätt som strider mot bestämmelserna i upphovsrättslagen riskerar att dömas för brottet intrång i upphovsrätten, ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Läs mer

Dessutom, vad händer om man använder en bild utan tillstånd?

Vad händer om jag använder en bild utan tillstånd? Den som använder ett konstverk eller annan bild utan tillstånd kan göra sig skyldig till upphovsrättsintrång. Det innebär bland annat att upphovspersonen kan ha rätt att få betalt i efterhand. På motsvarande sätt, får man använda sig av vilka bilder man vill? I de flesta fall är bilder skyddade av upphovsrättslagen. Det innebär att den person (upphovsman) som tagit bilden också äger bilden – oavsett vem som äger kameran. Oftast är det därför inte tillåtet att använda en bild som du hittar på nätet.

Och en annan fråga, vad innebär dubbelskapandekriteriet när används det?

Det kan vara flera som tillsammans är upphovsmän till ett verk. Vad innebär dubbelskapandekriteriet? Detta innebär att en prestation ska vara så speciell att det kan vara omöjligt att två personer oberoende av varandra skulle kunna skapa samma sak. Och en annan fråga, får man kopiera konstverk? I både upphovsrättslagen och Brottsbalken finns bestämmelser som tydligt klargör att det inte är tillåtet, t.o.m. brottsligt, att medvetet (uppsåtligen) kopiera annans konstverk i formen/uttrycket.

Får man göra kopior av datorprogram för privat bruk?

Du har rätt att göra enstaka exemplar av offentliggjorda verk för privat bruk. En regel säger att när det gäller skriftliga litterära verk "får framställningen endast avse begränsade delar" av sådana verk. Du får inte göra kopior av datorprogram eller databaser. Följaktligen, får man kopiera datorprogram för eget bruk? Som förlaga för kopieringen får inte användas ett exemplar som används i näringsverksamhet eller i offentlig verk- samhet. Utredningens förslag: Datorprogram får inte kopieras för enskilt bruk.

Vad är Immaterialrättsbrott?

Immaterialrättsbrott innebär att förövaren gör intrång i innehavarens rättigheter för att lura till sig vinster och intäkter som innehavaren skulle fått om de köpta varorna varit lagligt tillverkade eller tjänsterna köpts lagligt, till exempel streamingtjänster. Följaktligen, vad säger lagen om att lägga ut bilder på andra utan deras godkännande?

Generellt sett säger lagen att du inte får lägga upp bilder på någon annan utan dennes samtycke. Det finns några få undantag från denna regel, t.ex. om personen befinner sig på en offentlig plats eller om bilden ingår i en nyhetsartikel, men generellt sett bör du få tillstånd innan du lägger ut en bild på någon annan.

Folk frågar också när behövs det samtycke från avbildade människor på fotografier?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga, eftersom det beror på en mängd olika faktorer, bland annat syftet med fotografiet, förhållandet mellan fotografen och motivet och det land där fotografiet tas. I allmänhet är det dock troligare att samtycke behövs när fotografiet är av personlig karaktär eller när motivet befinner sig i en utsatt position.

By Clywd

Hur balanserar man fotosyntesen? :: Hur lång tid har man ångerrätt?
Användbara länkar