Hem > F > Får Man Sätta Upp Skyltar Om Kameraövervakning?

Får man sätta upp skyltar om kameraövervakning?

Att sätta upp kameraattrapper och skyltar om kameraövervakning är lagligt. Det blir olagligt om man sätter upp en övervakningskamera och filmar utan tillstånd, det säger Nils Henckel, jurist på Datainspektionen.

Läs mer

Vad får man filma med övervakningskamera?

I och med att rättslig grund antas så anses även privatpersoners användande av övervakningskameror ligga utanför dataskyddsförordningen. Viktigt att tänka på är att kameran som sätts upp enbart får filma på er egendom (hus, tomt, garage, bilar, bodar osv) och ej ut mot allmänning eller grannens tomt. Har alla datorer webbkamera? Har du varit i kontakt med tillverkarna av datorn som min kollega föreslog? De kan sina datorer bäst och vet i så fall om du inbyggd kamera eller inte. Om det inte skulle finnas någon inbyggd kamera så behöver du i så fall köpa en extern kamera för att kunna använda kamera funktionen till dina appar.

Får man filma med dold kamera?

Det kan vara ett brott

Att filma utan att informera om det är brottsligt. Har arbetsgivaren en dold kamera kan du polisanmäla det.
Måste man informera om kameraövervakning? Som privatperson kan du både bli kamerabevakad och vilja använda dig av kamerabevakning, för att till exempel bevaka din egen tomt. Som privatperson behöver du inte ansöka om tillstånd för att kamerabevaka. Om den kamerabevakning som du planerar är tillåten eller inte beror på platsen du vill bevaka.

Får man sätta upp Kameraattrapper?

Kameraattrapper får användas utan tillstånd. Och en annan fråga, får anhöriga filma personal? Det finns inget principiellt förbud mot att som vårdtagare spela in sin hemtjänstpersonal. Om vårdtagaren spelar in en video på hemtjänstpersonalen är det därför normalt lagligt förutsatt att filmningen inte görs på ett kränkande sätt, till exempel på grund av att personalen filmas i en utsatt eller privat situation.

Hur länge får inspelat material från kamerabevakning bevaras?

Europeiska dataskyddsstyrelsens rekommendation om en lagringstid på tre dygn är en bra tumregel, men om ni har ett konkret behov av en längre lagringstid kan även det vara tillåtet. Man kan också fråga får man sätta upp dolda bevakningskameror utan att informera om detta vilka lagar och regler gäller?

Det finns några olika lagar och förordningar som kan gälla i den här situationen, beroende på var de dolda övervakningskamerorna installeras och vad de används till. Om kamerorna installeras på en offentlig plats kan det finnas lagar mot intrång eller allmän olägenhet som kan gälla. Om kamerorna installeras på ett privat område kan det finnas lagar mot intrång i privatlivet eller intrång som kan vara tillämpliga. Dessutom kan det finnas lagar eller förordningar som särskilt reglerar användningen av övervakningskameror och som kan vara tillämpliga, beroende på jurisdiktion.

Med hänsyn till detta, hur får man fram kameran på datorn?

Det första steget är att ansluta kameran till datorn med en USB-kabel. När anslutningen är gjord bör datorn automatiskt känna igen kameran och öppna en dialogruta som frågar vad du vill göra med kameran. Vid detta tillfälle kan du välja att ladda ner bilderna från kameran till datorn.

By Kayne Macivor

Kan man skriva på en surfplatta? :: Kan bara prata med högtalare iPhone?
Användbara länkar