Hem > r > Är Det Farligt Att Ha Mobilen I Fickan?

Är det farligt att ha mobilen i fickan?

Minska onödig exponering från mobiltelefonen

I dag finns inget robust vetenskapligt stöd för att radiovågorna från mobiltelefonen skulle kunna innebära några hälsorisker. Det finns dock en osäkerhet om möjliga långtidseffekter, framförallt när det gäller barn.

Läs mer

Kan man ringa någon som har flygplansläge?

Det finns inga mobila data på din telefon, de kan inte skicka meddelanden eller ringa telefonsamtal heller. Man kan också fråga kan man bli steril av mobil? I många vetenskapliga undersökningar har elektromagnetiska fält visats ökar risken för infertilitet och missfall. Mobilstrålning kan försämra spermiers rörlighet och även orsaka DNA-skada på mänskliga spermier. Studier har upprepade gånger konstaterat skadliga effekter på reproduktionen i djurförsök.

Vilka mobiler strålar minst?

Mobiltelefoner med låg strålning

  • ZTE Blade V10: 0,13 W/kg.
  • ZTE Axon Elite: 0,17 W/kg.
  • Samsung Galaxy Note10 Plus: 0,19 W/kg.
  • Samsung Galaxy A80: 0,22 W/kg.
  • Samsung Galaxy A72: 0,23 W/kg.
  • Samsung Galaxy M20: 0,25 W/kg.
  • Samsung Galaxy S20 FE: 0,241 W/kg.
  • Samsung Galaxy S10 5G: 0,26 W/kg.
Är mobiler radioaktiva? Nästan alla går omkring med en mobil i fickan och i mobilernas resistorer lagras energi, om de utsätts för joniserande strålning från radioaktiva ämnen.

Kan mobilstrålning ge cancer?

I dagsläget finns det inte några vetenskapliga belägg för att användandet av mobiltelefon ökar risken för hjärntumörer. Strålsäkerhetsmyndigheten skriver på sin hemsida: "Det är osannolikt att radiovågor från mobiltelefoner medför ökad risk för hjärntumör eller andra allvarliga hälsorisker. Man kan också fråga hur påverkar mobilen oss negativt? Den psykiska hälsan kan påverkas negativt. Depression och stress kan vara vanliga åkommor och ångest och oro dominerar att uppstå av för mycket mobilanvändning. Slutsatsen vi har dragit av denna studie är att resultatet tyder på att många är beroende och påverkas negativt av mobiltelefonen och att den kan skapa ohälsa.

Vad händer med hjärnan när man använder mobilen?

Mobilerna ger oss kickar

Hjärnan som är utformad för ett liv på savannen ger oss en form av kickar av att se nya miljöer och nya personer. Då stiger nivåerna av ämnet dopamin i hjärnan och samma sak sker när vi scrollar flödet på sociala medier. Det är därför mobilen kan skapa ett beroende.
Vad händer om man inte har på flygplansläge? Anledningen. Att glömma eller medvetet inte sätta sin mobiltelefon i flygplansläge under flygningen kan vara irriterande för både piloter och flygledare. Anledningen till det är att telefoner som inte är i "flightmode" kan orsaka störningar i radiosignaler.

Därmed, kan man ringa 112 i flygplansläge?

Det korta svaret är nej, du kan inte ringa 112 i flygplansläge. Det långa svaret är lite mer komplicerat.
Anledningen till att du inte kan ringa 112 i flygplansläge är att din telefon måste kunna ansluta till ett mobilnät för att kunna ringa ett samtal. När du aktiverar flygplansläge kopplar telefonen bort sig från alla mobilnätverk, vilket innebär att den inte kan ringa eller ta emot samtal.
Det finns några undantag från den här regeln. Vissa nyare telefoner har en funktion som kallas "nödläge" som gör att du kan ringa ett samtal till 112 även när telefonen är i flygplansläge. Det är dock inte alla telefoner som har denna funktion, och även för de som har den kanske den inte fungerar i alla områden.
Ett annat undantag är om du använder en satellittelefon. Satellittelefoner påverkas inte av flygplansläge, eftersom de inte är beroende av mobilnät för att ringa samtal. Satellittelefoner är dock inte allmänt tillgängliga och de är vanligtvis ganska dyra.
Så i allmänhet kan du inte ringa 112 i flygplansläge. Det finns några undantag, men de är inte särskilt vanliga. Om du behöver ringa 112 måste du först inaktivera flygplansläget.

By Kelvin

Kan man ta emot SMS i flygplansläge? :: Vad är biblio?
Användbara länkar