Hem > V > Vad Är Skillnaden På En Router Och Ett Modem?

Vad är skillnaden på en router och ett modem?

Ett modem och en router är två separata prylar. Medan modemet ansluter datorn till internet gör routern att flera enheter kan samsas om samma internetanslutning.

Läs mer

När behövs modem?

För att ansluta till internet via telefonnätet krävs ett ADSL- eller VDSL-modem och en ADSL- eller VDSL-splitter. Och därefter, kan man använda internet utan router? Med hjälp av Wifi Direct kan du ansluta dina enheter till varandra utan behov ett nätverk. Wifi Direct är en standard som gör att wifi-enheter kan sammankopplas med varandra utan behov av en mellanliggande trådlös åtkomstpunkt eller router.

Man kan också fråga vad behövs till en router?

Det du behöver för att koppla in routern till fiber är en nätverkskabel. Koppla den i routerns inkommande anslutning, denna brukar ha en annan färg än de andra anslutningarna och ibland märkt som "WAN", "Internet" eller med någon annan internet-symbol. Kan man koppla mobilt bredband till router? Om din router har ett inbyggt modem behöver du bara sätta in sim-kortet i routern för att komma igång och kunna dela på det mobila bredbandet via wifi. Om din router däremot inte har något inbyggt modem måste du skaffa ett USB-modem som du i sin tur kopplar in i routerns USB-port för att komma igång.

Vad gör ett modem?

Ett modem är en enhet som skickar information mellan omvärlden, eller ett WAN-nätverk (Wide Area Network), och ditt hem. Ett modem omvandlar den inkommande anslutningen (koaxialkabel, telefonlinje, fiberoptisk linje eller annat) till en Ethernet-anslutning så att en wifi-router kan ansluta till internet. Hur kopplar man modem och router? För att lyckas med detta bör du placera routern i samma rum som du har ditt nätverksuttag eller modem. Koppla in strömkabeln i ett uttag och i din router. Gör sedan detsamma med nätverkskabeln, vilken kopplas in i nätverksuttaget eller modemet samt i routern. Du bör nu se att ikonerna på routern börjar lysa och blinka.

Med hänsyn till detta, Är bredband och wifi samma sak?

Den stora skillnaden mellan wifi och bredband är alltså hur man får sitt internet. Trots att trådlös wifi är det som flest efterfrågar finns det självklart faktorer som påverkar båda alternativen. – Den målgruppen som fortfarande har behov av en kabel är exempelvis gamers som strävar efter korta svarstider. Vad är en Fiberbox?

Kort sagt är en Fiberbox en typ av låda som används för att skydda och förvara fiberoptiska kablar. Dessa lådor är vanligtvis tillverkade av högkvalitativa material som aluminium eller rostfritt stål, och de har ofta funktioner som gör dem lätta att använda och underhålla. Många Fiberboxar har till exempel avtagbara paneler som gör det lätt att komma åt kablarna inuti, och de har ofta etiketter som tydligt identifierar innehållet.

Folk frågar också vad behövs för trådlöst internet?

En trådlös internetanslutning kan åstadkommas på flera olika sätt, varav det vanligaste är att använda en trådlös router. De flesta routrar levereras med allt du behöver för att komma igång, inklusive en Ethernet-kabel, nätadapter och installationsprogram. I vissa fall kan du behöva köpa en separat trådlös adapter till din dator.

By Thilde

Kan man ha vilken router som helst? :: Vilken nivå arbetar en switch på?
Användbara länkar