Hem > H > Hur Fungerar Spegeln?

Hur fungerar spegeln?

Ljusstrålar från ett objekt reflekteras av spegeln på ungefär samma sätt som en boll som studsar mot en plan yta. Rakt infallande ljus reflekteras samma väg tillbaka, snett infallande ljus reflekteras så att infallsvinkel = reflektionsvinkel i förhållande till en normal (en mot spegelytan vinkelrät linje).

Läs mer

Vad händer om man speglar sig i en konkav spegel?

Konkava speglar

En konkav spegel samlar ihop ljusstrålana som träffar den. Befinner du dig nära en konkav spegel ser du därför en förstoring. En konkav spegel kan vara bra att ha i badrummet, när du sminkar dig, eller rakar dig.
Hur studsar ljuset mot en spegel? Ljuset träffar en plan yta i en punkt. Den linje som går rätt ut från ytan i den punkten kallas för punktens normal. Ljuset bryts mot ytan så att dess infallsvinkel gentemot normalen blir lika stor som dess reflexionsvinkel. Detta kan vi formulera som en fysikalisk lag.

Därefter, vad symboliserar spegeln?

Spegeln symboliserar en form av narcissistisk självreflektion men den kan också användas för att spegla omgivningen och världen. Myten om Narcissus, den vackre ynglingen som blev förälskad i sin egen spegelbild, är ett populärt motiv i konsten. Följaktligen, vad menas med reflektionslagen? Enligt reflektionslagen är infallsvinkeln lika stor som reflektionsvinkeln och gäller för både ljus och vattenvågor.

Hur ser jag ut i verkligheten?

När du tittar dig i spegeln är du spegelvänd, men på ett foto är du "normalvänd". Detta hänger så klart ihop med exponeringseffekten, du är helt enkelt van vid att se dig själv spegelvänd. När du ser ett foto så känns det lätt lite "fel", du kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men något känns annorlunda. Med tanke på detta, vilken typ av spegel ger alltid förminskade bilder? I en konvex spegel blir du alltså förminskad.

Man kan också fråga hur funkar förstoringsglaset?

Förstoringsglaset skapar en förstorad virtuell bild av föremålet framför linsen under förutsättning att avtåndet till föremålet är mindre än linsens brännvidd. Ofta är linsen monterad på någon form av ram. Antingen på ett handtag (se första bilden) eller på någon form av ställning (se andra bilden). Med detta i åtanke, vad händer med ljusets fart när det kommer in i vår atmosfär?

Ljusets hastighet är konstant i ett vakuum, men det saktar ner när det passerar genom ett medium som luft. Hur mycket det saktar ner beror på mediets brytningsindex. För luft är brytningsindexet ungefär 1,0003, så ljusets hastighet i luft är ungefär 1/1,0003 = 0,9997 gånger ljusets hastighet i vakuum.

Varför kan en ljusstråle ändra riktning när den går från till exempel luft till glas?

Den ändrade riktningen för en ljusstråle när den går från ett medium till ett annat kallas för refraktion. Det beror på att ljusets hastighet är olika i olika medier. I ett vakuum är ljusets hastighet cirka 300 miljoner meter per sekund. I luft är den något långsammare, cirka 299 miljoner meter per sekund. I glas är den ännu långsammare, cirka 200 miljoner meter per sekund.
När en ljusstråle kommer in i ett medium som glas blir den långsammare. Eftersom strålen rör sig långsammare böjs den. Hur mycket ljuset böjs beror på skillnaden i hastighet mellan de två medierna. Ju större skillnaden i hastighet, desto större är böjningen.

By Malkin

Är det fel på WhatsApp? :: Kan man få tillbaka raderade meddelanden på Instagram?
Användbara länkar