Hem > V > Vart Kommer Pashtuner Ifrån?

Vart kommer pashtuner ifrån?

Pashtuner (pashto: پښتون, persiska: پشتون), också kallade pathaner, är den största folkgruppen i Afghanistan och den näst största i Pakistan. De är drygt 30 miljoner, talar traditionellt pashto och är mestadels sunnitiska muslimer.

Läs mer

Var talar man pashto?

De två största språken är dari och pashtu som också är Afghanistans två officiella språk. Dari och pashtu är indoeuropeiska språk och därmed besläktade med de flesta språk som talas i Europa, däribland svenska. Man kan också fråga vad är talibaner för något? Taliban (pashto: طالبان), av arabiskans pluralis av ṭālib (طالب) för "student", är en politisk-religiös väpnad islamistisk och pro-pashtunsk rörelse som grundades i Kandahar 1994 och behärskade merparten av Afghanistan åren 1996–2001 och åter tog makten sommaren 2021.

Vilket språk talar de i Afghanistan?

Afghanistan/Officiella språk Följaktligen, vad heter hej på dari?

سلام salamHej!
روز بخیر ruz bacherGod dag!
شام بخیر scham bacherGod kväll!
شب بخیر schab bacherGod natt! (m, f)
خدا حافظ choda hafezHej då! (informell)

Dessutom, vad är skillnad på talibaner och is?

Enda skillnaden är att IS möjligen är ännu mer extremt och våldsbenäget än talibanerna själva. Det kan leda till nytt kaos och mer våld i landet – och i värsta fall inspirera terrorbenägna extremister runt om i världen. På motsvarande sätt, vad gör talibanerna idag? Talibanerna har också återinfört restriktioner för kvinnor, yttrandefrihet och civilsamhället. - På de fem veckor som har gått sedan talibanerna tog kontrollen över Afghanistan har de tydligt visat att de inte tar allvarligt på att skydda eller respektera de mänskliga rättigheterna.

Vad har talibanerna gjort?

Talibanernas styre på 1990-talet, i färskt minne hos många afghaner, kännetecknades av strikta sharialagar, offentliga avrättningar, kvinnors bannlysning från offentligt liv och marginalisering av etniska och religiösa minoriteter. Hur många talibaner finns det i Sverige?

Det finns inget sätt att veta säkert hur många talibaner som finns i Sverige. Talibanerna är en terroristorganisation med medlemmar i många länder, även i Sverige. Man uppskattar att det finns flera tusen talibanmedlemmar i Europa, men det är inte känt hur många av dem som finns i Sverige specifikt.

Hur många talibaner i Sverige?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom talibanerna är en till stor del decentraliserad organisation och dess medlemmar inte registreras eller övervakas centralt. Enligt en rapport från 2018 från Rikspolisstyrelsen finns det dock cirka 200 personer i Sverige med kopplingar till talibanerna.

By Hermosa

Vad menas med ett företags kärnkompetens? :: Vad är ti matte?
Användbara länkar