Hem > r > Är Glögg Svenskt?

Är glögg svenskt?

En sentida svensk jultradition

Först runt 1890-talet blev glöggen en svensk jultradition. Under denna tid kunde man köpa glöggblandningar med julmotiv hos de flesta vin- och sprithandlare och särskilda glöggserviser började saluföras. Det är också någonstans här som namnet ”glögg” etableras.

Läs mer

Vad räknas som glögg?

Glögg är en nordisk varm dryck baserad på kryddat vin (vanligtvis rött) eller sprit. Ordet glögg kommer av det äldre ordet glödg, bildat av verbet glödga 'värma upp' (jämför glöda). I andra språk förekommer varmt kryddat vin under namn som vin chaud (franska), Glühwein (tyska) och mulled wine (engelska). Hur mycket kostar glögg? Glögg

  • Saturnus Mulled Chocolate and Hjortron 1893 50cl. Glögg. 29 kr.
  • Saturnus Mulled Raspberry Licorice 50cl. Glögg. 30 kr.
  • Mulled wine Cloudberry 50cl. Glögg. 89 kr.
  • Herrljunga Cider Traditional 500cl. Glögg. 116 kr.
  • Mill & Mortar Golden Mulled Wine Syrup 35cl. Glögg. 119 kr.
  • Herrljunga Cider Traditional Eko Mulled 500cl. Glögg.

Vilket land säga glöggen komma ifrån?

De tidigaste historiska omnämnandena av glögg härrör från 1400-talet. Det berättas att man på de tyska slotten längs Rhen kom på att värma rödvin, tillsätta olika kryddor och dricka detta som "glühwein" för att hålla värmen under de råkalla vintermånaderna. Folk frågar också när kommer glöggen till systembolaget?

21 januari28 januari4 februari
22 juli12 augusti19 augusti
26 augusti2 september9 september
16 september23 september30 september
7 oktober14 oktober21 oktober

Följaktligen, när börjar årets glögg säljas?

Blossa 2021 finns nu att beställa på Systembolaget, artikelnummer 53200-01. Varifrån kommer traditionen att dricka glögg runt jul? Kort svar: Glögg (varmt och kryddat vin) blev en juldryck i Sverige i slutet av 1800-talet. Glögg är varmt och kryddat vin tillrätt med socker och sprit (ordet kommer av glödga som betyder just "värma upp"). Att krydda vin för att dölja dålig smak och för att det ansågs hälsobringande är känt sedan antiken.

På motsvarande sätt, finns glögg i andra länder?

Glögg i andra länder

Det dricks kryddat, varmt och sötat vin även i andra länder. I Tyskland heter det till exempel glühwein, i Frankrike vin chaud och i Storbritannien mulled wine.
Och därefter, vilken temperatur ska man dricka glögg vid?

Glögg serveras vanligtvis vid en temperatur på 140-160 grader Fahrenheit.

Kan små barn dricka glögg?

Ja, små barn kan dricka glögg så länge alkoholhalten är låg. Glögg innehåller vanligtvis mellan 1 och 6 volymprocent alkohol.

By Strander Pesenti

Vilken disciplin? :: Vem får vidimera en kopia?
Användbara länkar