Hem > V > Vad Är Marktaxeringsvärdet?

Vad är Marktaxeringsvärdet?

Varje år betalas en avgift (avgäld) till Västerås stad. Avgälden för småhus beräknas som en ränta på marktaxeringsvärdet som Skatteverket räknar fram. Avgälden är avdragsgill i deklarationen på samma sätt som dina räntekostnader. Summan för avgälden är oförändrad under en bestämd tid, vanligtvis 10 eller 20 år.

Läs mer

Vem betalar tomträttsavgäld?

Du som har en tomträtt betalar en avgift, en så kallad tomträttsavgäld, till kommunen för att du nyttjar marken. Tomträttsavgälden bestäms utifrån taxeringsvärdet på marken och vissa avdrag. När det gäller småhus kan du som tomträttsinnehavaren köpa loss tomten från kommunen. Man kan också fråga vem kan upplåta tomträtt? Tomträttshavare – Innehavaren av en tomträttsupplåtelse och den som har rätt att använda fasigheten. Tomträttsupplåtare – Kommun eller stat, som ägare av statligt ägd mark upplåter denna mot en årlig avgäld. Tomträttsavgäld – Den årliga avgift som tomträttshavaren erlägger mot att denne får nyttja marken.

Vem äger en tomträtt?

Vid en tomträtt ägs tomten inte av fastighetsinnehavaren utan fastighetsägaren betalar en hyra, en tomträttsavgäld, till tomtägaren för att nyttja tomten. Den som har en tomträtt får använda ett visst markområde mot en hyra, en så kallad tomträttsavgäld. Vad är underlag för fastighetsskatt? Du som äger en fastighet ska betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt. Underlaget för avgiften eller skatten är förifylld i din inkomstdeklaration. Du behöver alltså inte betala in avgiften eller skatten separat, utan den ingår i din slutliga skatteberäkning.

På motsvarande sätt, vad är tomträttsavgäld för något?

Den som bor med tomträtt "hyr" marken runt sitt hus av kommunen och betalar tomträttshyra, eller tomträttsavgäld som det heter i lagen. Systemet infördes för drygt 100 år sedan för att de som inte hade råd att köpa mark, skulle kunna skaffa sig ett eget hus. Vad kostar tomträttsavgäld? Avgälden fastställs genom att fastighets- och gatukontorets fastighetsvärderare i varje enskilt fall tar fram ett avgäldsunderlag, som enligt lag ska motsvara markens marknadsvärde. Tomträttsavgälden beräknas för närvarande med 3 procent avgäldsränta på avgäldsunderlaget.

Med hänsyn till detta, vad är skillnaden mellan äganderätt och friköpt?

Vid en friköpt tomt har ägaren äganderätt över marken som huset står på. Äger du däremot ett hus med tomträtt äger du inte marken som huset står på. Du betalar istället en hyra, en tomträttsavgäld, till tomtägaren, ofta kommunen. Hur mycket betalar man i tomträttsavgäld?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan, eftersom den arrendenivå du betalar beror på olika faktorer, t.ex. var din fastighet ligger, hur stor din fastighet är och hur ditt hyresavtal ser ut. Som en allmän tumregel kan du dock räkna med att betala allt från några hundra dollar till några tusen dollar i tomträttsavgäld per år.

Därmed, kan kommunen säga upp tomträtt?

Ja, kommunen kan säga upp arrendet. Det kan dock finnas vissa villkor eller begränsningar i arrendeavtalet som måste uppfyllas för att kommunen ska kunna göra det. Kommunen kan till exempel vara skyldig att ge arrendatorn en viss uppsägningstid innan den säger upp arrendet. Alternativt kan kommunen vara skyldig att betala en straffavgift till hyresgästen om hyresavtalet sägs upp i förtid.

By Ehud

Vad som är viktigt att tänka på arbetsrättsligt inför en anställning? :: Får man sälja hembakat?
Användbara länkar