Hem > V > Vad Som Är Viktigt Att Tänka På Arbetsrättsligt Inför En Anställning?

Vad som är viktigt att tänka på arbetsrättsligt inför en anställning?

Checklista för anställningsavtal

  • Parter. Det bör tydligt framgå vilka parterna är.
  • Befattning. Syftet med en befattning är att klargöra vad den anställde ska göra samt att i viss mån begränsa arbetsgivarens möjlighet att ge den anställde nya arbetsuppgifter.
  • Tillträdesdag.
  • Anställningsform.
  • Placering.
  • Lön.

Läs mer

Kan man ändra i ett anställningsavtal?

Det är bara om anställningsvillkoret är reglerat enbart i anställningsavtalet som det är möjligt för arbetsgivaren att ensidigt omreglera villkoret. Om ett visst villkor istället följer av kollektivavtalet eller av någon lagbestämmelse, så är det inte möjligt för arbetsgivaren att själv ändra villkoret. När ska man skriva under anställningsavtal? Anställningsavtalet behöver inte vara skriftligt, även muntligt avtal gäller. Men du måste skriftligt informera om villkor av väsentlig betydelse för anställningen. Det ska du göra senast en månad efter att den anställda har börjat arbeta.

Och en annan fråga, har arbetsgivaren rätt att ändra anställningsform?

Arbetsgivaren kan inte under anställningens gång ändra på anställningsformen till en för den anställde mindre förmånlig anställningsform. Vidare har arbetsgivaren bevisbördan för att det avtalats om en annan form av anställning, t ex. en tidsbegränsad anställning, om det skulle uppstå en tvist mellan parterna om detta. Vilka uppgifter behöver arbetsgivaren? Informationen från arbetsgivaren ska innehålla åtminstone följande uppgifter:

  • Arbetsgivarens namn, adress och organisationsnummer.
  • Anställningens tillträdesdag och var arbetsplatsen är.
  • En kort beskrivning av dina arbetsuppgifter och yrkesbenämning eller tjänstetitel.

Följaktligen, hur får jag tag på anställningsavtal?

Om inte din arbetsgivare har ett eget anställningsbevis, så kan du utgå från en mall. LO, som Kommunal tillhör, har tagit fram ett generellt avtal, som du kan fylla i på din dator och skriva ut. Kan man ångra ett anställningsavtal? Ja, du kan under vissa omständigheter frånträda både från visstidsanställningar och tillsvidareanställningar med omedelbar verkan, nämligen om din arbetsgivare grovt åsidosatt sina åtaganden mot dig i anställningen. Som exempel kan nämnas att arbetsgivaren under en viss tid underlåtit att utbetala din lön.

När är ett anställningsavtal bindande?

Anställningsavtalet blir bindande när det är utskrivet och underskrivet av båda parter. Vad gäller vid en omorganisation?

Vid en omorganisation gäller följande:
-De rättigheter och skyldigheter som parterna i rekonstruktionen har kommer att överföras till den nya enheten.
-Den nya enheten kommer att vara ansvarig för den gamla enhetens skulder och förpliktelser.
Den nya enheten kommer att ha samma rättigheter som den gamla enheten.

Vad är ett anställningsnummer?

Ett anställningsnummer är en unik identifierare som tilldelas en person av arbetsgivaren. Det används vanligtvis för löner och anställningsförmåner.

By Hough

Hur får man bort folk från sin bästa vän lista? :: Vad är Marktaxeringsvärdet?
Användbara länkar