Hem > V > Vilka Betalningsvillkor Finns?

Vilka betalningsvillkor finns?

Vid fakturering avser betalningsvillkor de antal dagar som är mellan fakturans fakturadatum och förfallodag. Om det på fakturan står att betalningsvillkor är 30 dagar så innebär det att fakturan skall betalas 30 dagar efter fakturans datum. Andra vanliga betalningsvillkor är 14, 15, 20 och 60 dagar.

Läs mer

Man kan också fråga kan man betala räkningar på förfallodagen?

Det är ditt ansvar att företaget får betalningen i tid, senast på förfallodagen. Tänk på att förfallodatumet är den dagen företaget senast ska ha fått pengarna, inte den dag du senast kan betala. Med hänsyn till detta, måste man ha 30 dagar på faktura? Om ni inte har avtalat om någon förfallodag ska köparen betala när du som säljare kräver det. Vid fakturering till en annan näringsidkare får du inte ge längre kredittid än 30 dagar utan att ni har avtalat om detta. Det går dock bra att ge konsumenter en längre kredittid, även utan avtal.

Hur kort förfallodatum får man ha?

Om det inte finns något avtal om förfallodag så gäller räntelagens bestämmelser som säger att företaget har rätt att ta ut dröjsmålsränta från den dag som infaller 30 dagar efter fakturadagen. Företaget måste ange att de kommer att ta ut dröjsmålsränta vid sen betalning på fakturan. Och en annan fråga, vad är en förfallodatum? Förfallodatum – då ska fakturan vara betald. Varje gång du handlar något på kredit får du en faktura med ett förfallodatum. Det angivna beloppet måste finnas på kreditgivarens konto senast på förfallodatumet. Vid utebliven betalning kan du bland annat få påminnelseavgifter och inkassokrav.

Därmed, måste man betala på 10 dagar?

10 eller 30 dagar? Om du inte tidigare har avtalat om när fakturan ska betalas så är du enligt huvudregeln skyldig att betala när säljaren begär det. Det är alltså inte fel av din leverantör att ha betalningsvillkor 10 dagar, om ni inte har avtalat något annat. När skickar man påminnelse på faktura? En påminnelse ska du skicka några dagar efter fakturans förfallodatum. Påminnelsen ska innehålla uppgifter om att fakturan har förfallit och att betalning inte skett. Tänk på att fakturan kan vara betald utan att betalningen har hunnit bli registrerad.

När förfaller en faktura?

När en faktura skickas ut anges alltid ett förfallodatum. Det är mycket vanligt att detta datum är 30 dagar efter fakturadatum. Men det finns även företag som kräver att betalning ska ske inom 10 eller 15 dagar. Det finns ingen lag som reglerar hur långt fram ett förfallodatum måste sättas. Dessutom, vad händer om man betalar en faktura en dag sent?

Om du betalar en faktura en dag för sent kan kreditgivaren ta ut en förseningsavgift. Denna förseningsavgift är vanligtvis en procentsats av det totala fakturabeloppet och läggs till ditt saldo. I vissa fall kan kreditgivaren också rapportera den sena betalningen till kreditupplysningsföretagen, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt.

Vad händer om man betalar in en dag för sent?

Om du betalar in en dag för sent kan du få betala en förseningsavgift. Förseningsavgiften är vanligtvis en procentsats av den obetalda räkningen och läggs till det utestående saldot. Om du fortsätter att betala för sent kan ditt konto komma att överlämnas till ett inkassobolag.

By Emmett Campusano

När ska en faktura betalas? :: Hur sker längdtillväxt?
Användbara länkar