Hem > N > När Kom Bibliotekslagen?

När kom bibliotekslagen?

Den nuvarande bibliotekslagen (1996:1596) trädde i kraft den 1 januari 1997. Behovet av en bibliotekslag hade dock diskuterats vid flera tillfällen tidigare.

Läs mer

Vad innebär bibliotekslagen?

Lagen fastställer att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning samt främja litteraturens ställning. Kommunerna ansvarar för folkbiblioteken och varje kommun ska ha ett folkbibliotek. Är ett bibliotek en myndighet? I det allmänna biblioteksväsendet ingår flera olika typer av offentliga bibliotek. De offentliga biblioteken är till för alla och är en grundpelare i vår demokrati.

På motsvarande sätt, vem har ansvar för bibliotek?

Biblioteken har därmed en viktig funktion som mötesplats och som arena för det offentliga samtalet. Kommuner och regioner är betydelsefulla i det arbetet genom att ansvara för och finansiera folk-, skol- och sjukhusbibliotek samt den regionala biblioteksverksamheten. Varför vi behöver bibliotek? Att alla har tillgång till information och kunskap är en viktig förutsätt- ning för delaktighet i samhällslivet och det demokratiska samhällets ut- veckling. Biblioteken är i grunden ett demokratiskt projekt med syfte att ge tillgång till information för att stimulera kunskap och fri åsiktsbildning.

Följaktligen, vem bestämmer över biblioteket?

För lånecentraler och övrig biblioteksverksamhet som enligt särskilda bestämmelser är en uppgift för staten ansvarar staten. 4 § Kommunerna och landstingen ska anta planer för sin biblioteksverksamhet. 5 § Varje kommun ska ha folkbibliotek. Vad säger lagen om skolbibliotek? Lagen säger att alla elever, oavsett om de går i en kommunal eller fristående skola, ska ha tillgång till ett skolbibliotek. Bestämmelsen omfattar såväl grundskolor och motsvarande skolformer som gymnasie- och gymnasiesärskolor. Lagen säger dock inget om vikten av utbildad personal 2 kap. 36 § Skollagen (2010:800).

Vad betyder biblioteket för dig?

Sedan jag var liten har de fungerat som värmestuga, en oas där jag stannar till och funderar över livet och annat. Jag går gärna hit och kontemplerar – gärna över en bok som jag inte alls planerat att läsa. Det ger en mental samling som jag behöver. Vad säger skollagen om skolbibliotek?

I USA finns det ingen federal lag som kräver att skolor ska ha bibliotek. Många delstater har dock lagar som kräver att skolor ska ha bibliotek och som anger vissa standarder som måste uppfyllas. I Kaliforniens utbildningslag krävs till exempel att alla offentliga skolor "upprätthåller ett bibliotek med undervisningsmaterial" som uppfyller vissa kriterier, bland annat att det finns ett "tillräckligt antal böcker och annat material" för att stödja läroplanen.
Det finns också en federal lag, Elementary and Secondary Education Act (ESEA), som ger finansiering till skolor och kräver att de har vissa biblioteksresurser och -tjänster. ESEA kräver inte att skolor ska ha bibliotek, men den kräver att skolor som får ESEA-medel ska ha bibliotek som uppfyller vissa standarder, bland annat att de har "en certifierad skolbiblioteksmediespecialist" och en "samling av tryckta och icke-tryckta resurser".

Är bibliotek statligt ägda?

I USA kan biblioteken vara antingen offentliga eller privata. Offentliga bibliotek ägs av staten, medan privata bibliotek kan ägas av enskilda personer, organisationer eller företag.

By Atkins Englebert

Måste en kommun ha ett bibliotek? :: Kan man lämna tillbaka böcker på ett annat bibliotek?
Användbara länkar