Hem > F > Finns Det Dålig Litteratur?

Finns det dålig litteratur?

Ibland hör man diskussionen om att det finns bra och dålig litteratur eller att det finns böcker man bör eller inte bör läsa. I Sverige har vi ingen så kallad kanon alltså ett slags lista på vilka verk eller författare som är värda att läsas och som därmed anses vara god litteratur.

Läs mer

Vad är en dålig bok?

På temat trovärdighet hamnar anakronismer. När karaktärer beter sig och talar på ett sätt som inte stämmer med tiden och platsen där boken utspelar sig. Lika illa blir det när författaren hittat ett par tidstypiska uttryck och överanvänder dem. Det är en hårfin balans mellan autenticitet och totalt fiasko. Varför ska man läsa skönlitteratur argument? Genom att läsa skönlitteratur blir man bättre på att förstå sig själv och andra. Att bli berörd av en bok innebär att man öppnar upp för andra tolkningar av livet och människor omkring en. I svensk skola är värdegrunden en viktig grundpelare.

Vad är dåligt med läsning?

Tidigare har det varit känt att läsning via surfplatta, precis innan läggdags, stör sömnen. Ett forskarteam från Uppsala har nu även undersökt hur den "traditionella läsningen" påverkar sömnen. Följaktligen, vad är bra litteratur? God litteratur är alltid en bra läsupplevelse, fast en bok kan helt klart vara en bra läsupplevelse utan att vara kvalitetslitteratur, precis som en Ameliakrönika eller ett dagstidningsreportage kan vara det. Men man måste prata om kvalitet också. Annars förtvinar litteraturen.

Med hänsyn till detta, vad är litteratur för dig?

Förutom att expandera ditt tänkande, din kunskap, empati och kommunikationsförmåga bidrar böcker till ditt välbefinnande. Människan är till sin natur självmedveten, vilket innebär att du oundvikligen reflekterar över ditt eget tillstånd och medvetande. Vad är det som gör en bok bra? En perfekt läsupplevelse för mig är en bok som har en spännande eller intressant intrig, intressanta karaktärer – gärna som man kan identifiera sig med på ett eller annat sätt, högt (eller åtminstone relativt högt) tempo, rappa dialoger, och sist men inte minst ett bra språk.

Folk frågar också varför bör man läsa litteratur?

De positiva effekterna av läsning är många. De vanligaste argumenten är ett utökat ordförråd och en förbättrad fantasi. Men läsning lägger inte bara grunden för vår kommunikationsförmåga utan fungerar också som ett livslångt verktyg för att minska stress och hjälpa oss fatta beslut i svåra frågor. Varför ska man inte läsa skönlitteratur i skolan?

Det finns några skäl till varför det kanske inte är optimalt att läsa skönlitteratur i skolan. För det första är skönlitteratur i allmänhet mindre tät än facklitterära texter, så eleverna kanske inte får ut lika mycket av att läsa en roman som av att läsa en historiebok, till exempel. För det andra kan skönlitteratur vara eskapistisk, och eleverna kan frestas att använda läsningen som ett sätt att undvika att lära sig material som är mer utmanande eller svårt. Eftersom skönlitteratur ofta bygger på påhittade historier kanske den inte ger eleverna samma nivå av saklig information eller exempel från den verkliga världen som facklitteratur.

Dessutom, varför läser vi litteratur?

Det finns många anledningar till att vi läser litteratur. Den kan ge oss information om andra kulturer och tider, hjälpa oss att förstå våra egna känslor och erfarenheter och ge oss möjlighet att utforska olika synsätt. Den kan också vara en källa till underhållning eller helt enkelt ett sätt att fördriva tiden. I slutändan är anledningen till varför vi läser litteratur personlig och unik för varje individ.

By Artema Muir

Kan nyckel vara korsord? :: Vad menas med att man är PK?
Användbara länkar