Hem > V > Vad Är Rätt Och Orätt?

Vad är rätt och orätt?

Vår etik eller moral talar om för oss vilka handlingar som anses rätt och vad vi bör eftersträva eller undvika i moraliska situationer. Etik och moral handlar alltså om vad som är gott och ont, rätt och fel. Men det är viktigt att skilja på vad som är rätt och fel enligt juridiska lagar och ur ett etiskt perspektiv.

Läs mer

Följaktligen, hur skiljer sig dygdetiken från effektetiken och pliktetiken?

Någon form av konsekvensetik finns ändå alltid med i etiska överväganden. Torbjörn Tännsjö är en av dem som uttryckligen arbetar utifrån denna etik. Dygdetik menar att goda människor gör goda handlingar. För att bli goda ska vi arbeta med vår karaktär och överväga vilka motiv vi har för det vi gör. Man kan också fråga vad är etiska resonemangsmodeller? Men människors etiska val och handlande kan givetvis också värderas utifrån mer vetenskapliga etiska resonemangsmodeller. Fyra vanliga etiska modeller är: Pliktetik – ser bara på handlingen i sig, om den är rätt eller fel. Konsekvensetik – ser också på vilka följder handlingen får.

Vad menas med Rättighetsetik?

Rättighetsetik är en deontologisk etiklära. Till dessa räknas den eftersom den egentligen innebär att vi har plikter, men dessa är inte primära utan härledda från våra rättigheter, som är den grundläggande byggstenen i denna typ av morallära. Vad menas med Närhetsetik? Närhetsetik är ett samlingsnamn för de filosofer som tycker att de moraliska regler som styr människans handlingar skapas i mötet. När sjuksköterskan möter patienten får hon ett ansvar för patienten, ett krav och en plikt att ta hand om patienten.

Man kan också fråga vad är moraliskt stöd?

moraliskt stöd, om stöd som består i (ådagaläggande l. tillkännagivande av) sympati för ngn l. ngns strävanden; stundom motsatt: ekonomiskt stöd. Vad är orätt? ha orätt, ha fel, missta sig, icke ha skäl för sina påståenden o. d.; äv. i uttr.

Vad menas med Avsiktsetik?

Inom sinnelagsetik bestäms därför en handlings moraliska status utifrån vilken avsikt den handlande har. Det är alltså inte i detta fall konsekvenserna (konsekvensetik) eller regeln (regeletik) som avgör vilken handling man ska välja, det viktiga är istället motivet - vilken avsikt man har med handlingen. Vad säger pliktetiken om att ljuga?

I pliktetiken sägs det i allmänhet att det är fel att ljuga. Detta beror på att lögner strider mot den centrala principen om plikt, som är att vara ärlig och sanningsenlig. Att ljuga bryter det förtroendeband som är viktigt för alla sunda relationer, och det kan skada andra.

Vilken kritik kan riktas mot dygdetiken?

Det finns några viktiga kritiska synpunkter på dygdetiken. För det första hävdar vissa att fokuseringen på dygd kan leda till att andra viktiga moraliska principer försummas, t.ex. rättvisa. För det andra hävdar andra att betoningen på karaktärsutveckling kan leda till att man bortser från betydelsen av konsekvenser. Slutligen hävdar vissa att fokuseringen på individen kan leda till att man försummar betydelsen av sociala institutioner och det gemensamma bästa.

By Gulgee

Vad är etiskt dilemma exempel? :: Vad är en etisk fråga?
Användbara länkar