Hem > V > Vad Har Sociala Medier För Påverkan På Oss?

Vad har sociala medier för påverkan på oss?

De senaste åren har sociala medier fått ett genomslag och mest aktiva är unga upp till 25 års ålder. Studier visar att hög användning av internet kan bidra till en ökad stress samt påverkan på individens självbild. Folkhälsan i Sverige har förbättrats i sin helhet men den psykiska ohälsan tenderar att öka.

Läs mer

Hur påverkas individer av informationsflödet i sociala medier?

Den positiva inverkan sociala medier har på individen

Man kan också som tidigare nämnt hålla kontakten enklare med människor från hela världen. Sociala medier är som ett konstant informationsflöde direkt in i din mobil eller dator.
Och en annan fråga, hur sociala medier påverkar kroppsideal? I studien framkommer det att sociala medier förmedlar ett kroppsideal som för många är långt ifrån hur ens egen kropp ser ut. Ett ouppnåeligt ideal skapas där föreställningar och attityder till de kroppar som inte ser ut som idealet påverkar ungdomar som i värsta fall kan leda till negativa konsekvenser.

Hur kan en källkritisk analys se ut?

Att granska en text för att avgöra hur tillförlitlig den är när den beskriver eller bedömer något är att göra en källkritisk analys. I första hand gäller det att svara på frågan om textens uppgifter är riktiga eller oriktiga. Men en källa kan vara otillförlitlig även på andra sätt än genom falska upplysningar. Följaktligen, hur kan man vara källkritisk på internet? En förutsättning för att lyckas med källkritik på nätet är att ha en förståelse för vad nätet är och hur det skiljer sig från andra källor, som böcker eller traditionella medier, som vi haft kring oss i århundraden. Internet består av otaliga mindre nätverk med datorer som kan kommunicera med varandra.

Hur kan man skriva en källförteckning?

Det som ska vara med i källförteckningen är bokens författare, tryckår, titel på boken samt förlag och förlagsort . Det är bra om man kursiverar titeln så att det syns tydligt. Exempel: Mankell, Henning, (2002), Innan frosten, Leopard förlag, Stockholm. Med tanke på detta, hur trovärdig är källan? För att betraktas som trovärdig ska en källa vara publicerad, exempelvis i en bok (ej självpublicerad på eget förlag), en tidskrift eller av en större organisation, vara författad av en expert på ämnet och granskad av en utgivare eller av en annan expert.

Med hänsyn till detta, vilka medier är trovärdiga?

Trots detta visar en undersökning från SOM-institutet på att det fortfarande är de traditionella public service medierna, Sveriges radio och Sveriges television, som anses som mest trovärdig (Andersson, Weibull, 2018, 80). Vem ligger bakom informationen?

Det finns inget entydigt svar på den här frågan eftersom det kan variera beroende på sammanhanget och den specifika informationen i fråga. Generellt sett är svaret på denna fråga dock den som har skapat eller är ansvarig för informationen. Det kan vara en individ, en organisation eller till och med en regering. I slutändan är det viktigt att ta hänsyn till källan till informationen när man avgör hur tillförlitlig den är.

Vilka är de fem källkritiska frågorna?

De fem källkritiska frågorna är:
1. Vem har skrivit texten?
2. När skrevs texten?
3. Var skrevs texten?
4. Varför skrevs texten?
5. Hur skrevs texten?
Dessa frågor är viktiga för att förstå textens sammanhang och dess innebörd. Om en text till exempel har skrivits av en partisk författare är det viktigt att veta detta för att förstå hur texten kan vara skev. Dessutom kan den tidsperiod under vilken en text skrevs ge ett viktigt sammanhang för att förstå textens innehåll.

By Dagny

Vilka är de två viktigaste sätten att få evidens på? :: Vad är Wales mest känt för?
Användbara länkar