Hem > r > Är Källan Äkta?

Är källan äkta?

Beroende inom källkritiken betyder att informationen i en källa bygger på uppgifter från en annan källa. Om två faktapåståenden som kommer från två olika oberoende källor säger samma sak ökar tillförlitligheten. Tillförlitligheten ökar om källorna skiljer sig från varandra.

Läs mer

Hur gör man ett källkritiskt resonemang?

resoneramån

Tänk på:

  1. Vem har gjort sidan?
  2. Var är den publicerad?
  3. Vilket språk förekommer?
  4. Finns det en om-sida?
  5. Vilken typ av text rör det sig om?
Hur kan man vara källkritisk på internet? En förutsättning för att lyckas med källkritik på nätet är att ha en förståelse för vad nätet är och hur det skiljer sig från andra källor, som böcker eller traditionella medier, som vi haft kring oss i århundraden. Internet består av otaliga mindre nätverk med datorer som kan kommunicera med varandra.

Vad är Sekundärkälla och Primärkälla?

Användningen av primärkällor ökar dessutom textens trovärdighet och är särskilt viktig i samband med uppsatsskrivande. Sekundärkällor är texter som refererar primärkällor. Den information som du hittar hos en andrahandskälla är med andra ord en tolkning eller utvärdering av en primärkälla. Och därefter, kan man lita på so rummet? SO-rummet i ett källkritiskt perspektiv

Textmaterialet på webbplatsen är endast skrivet av personer med stora kunskaper inom de ämnen som berörs (se ovan). Texterna som finns i SO-rummets ämneskategorier är tänkta att fungera som en introduktion eller sammanfattning till olika ämnesområden.

Dessutom, varför är det så viktigt att vara källkritisk i dagens samhälle?

Källkritik är viktigt för att det ger varje individ rätten och samtidigt skyldigheten att ta reda på om det som sägs och sprids verkligen stämmer. Är källan oberoende? Att källorna är oberoende av varandra betyder att deras information inte uteslutande söker stöd för sina påståenden genom att bara referera till varandra, utan att var och en av källorna söker stöd i egen forskning och egna källor.

Med tanke på detta, hur vet vi vad vi vet om det förflutna?

Eftersom vi inte automatiskt minns vad som hänt, måste historikerna leta efter spår som det förflutna lämnat kvar. Dessa spår brukar kallas för källor. Vår kunskap om det förflutna bygger alltså på att vi har hittat källor som visar att saker och ting har hänt i det förflutna. Hur man refererar till en källa?

För att referera till en källa måste du ange författarens efternamn, publiceringsdatum och sidnummer (om tillämpligt). Till exempel:
Enligt Smith (2010) är det viktigt att "referera en källa" (s. 12).

Därmed, vad är en källförteckningen?

En källförteckning är en katalog över potentiella källor till information eller förnödenheter. Den används ofta som ett verktyg i näringslivet för att hitta nya leverantörer eller för att undersöka en ny marknad. En källförteckning kan också användas inom den akademiska världen för att hitta källor till ett forskningsprojekt.

By Pry

Hur skriver man en källa? :: Vad menas med att vara beroende?
Användbara länkar