Hem > V > Var Kan Man Sälja Äkta Mattor?

Var kan man sälja äkta mattor?

Uppsala Auktionskammare har genom åren arbetat upp en stor kundkrets både i Sverige och i utlandet. Detta har bidragit till att vi med stor framgång har sålt både moderna och orientaliska mattor till rekordpriser.

Läs mer

Var kan man få mattor värderade?

Funderar du på hur mycket din matta är värd? Vi har utsetts till oberoende värderingsman av Sveriges Handelskamrar och vi utför värdering av mattor inför till exempel en försäljning, ett arvskifte eller ett försäkringsärende. När du kontaktar oss kan vi komma hem till dig för att undersöka din matta. Hur mycket är min matta värd? Ta en titt på baksidan av din matta och välj ut ett område på 1 tum x 1 tum. Räkna både vågrät och lodrät väv. Multiplicera de två för att få fram knutdensiteten. Generellt sett kan man säga att ju högre densitet, desto högre är kvaliteten och därmed även priset.

Dessutom, vad kostar en handknuten matta?

Vad är det som gör att en handknuten orientalisk matta kan kosta 2.000 kronor medan en annan snarlik kostar 20.000 kronor eller mer? Det som ligger som bas för priset på en matta är en mängd olika faktorer som vi räknar upp nedan. Hur vet man om en matta är handknuten? På handknutna mattor är fransarna en del av mattan (varpen), medan de på maskingjorda mattor sys på i efterhand på mattans kortsidor. Färgerna är klarare och mer naturliga på en handknuten matta jämfört med en maskintillverkad. Materialet; de flesta äkta mattor är gjorda i ull.

Därefter, vad är nain matta?

Nain-mattor har ofta en högre knuttäthet än en miljon knutar per kvadratmeter. I västra kanten på den stora öknen Dasht-e-Kavir, 200 kilometer öster om Isfahan ligger den pittoreska staden Nain. Här finns karaktäristisk lerbebyggelse och en av Irans äldsta moskéer med lämningar från 900-talet. Dessutom, vad är en ziegler matta? Zieglermattor baseras på de klassiska persiska mattorna. För att ge dem ett antikt utseende, bleks mattorna i solen och gnids med stenar för att torka luggen något. Mattorna är handknutna enligt gammal tradition.

Hur lång tid tar det att knyta en persisk matta?

Att knyta en matta är ett tidskrävande arbete, en 300x400 cm stor matta med en knuttäthet av 500.000 knutar per kvadratmeter tar ca 600 arbetsdagar. De två vanligaste knutarna kallas för symmetrisk knut och asymmetrisk knut. Dessa knutar har också fler olika namn vilka förklaras närmre på följande sidor. Hur lång tid tar det att väva en persisk matta?

Det tar ungefär 18 månader att väva en traditionell persisk matta. Mattkonstnärerna börjar med att skapa ett mönster och sedan väljer färger för att skapa detaljerna i mönstret. Sedan väljs bomull eller silke för trådarna, och trådarna vävs sedan in i varandra för att skapa den önskade storleken och tjockleken på mattan.

Med detta i åtanke, hur vet man att det är en äkta matta?

Det finns flera saker som du kan titta på för att avgöra om en matta är äkta eller inte. Först och främst, en äkta handknuten matta kommer att ha en mycket stark och tät väv. Imitationer och maskinvävda mattor tenderar att vara mindre täta och mycket lättare. Äkta mattor är också gjorda av mycket hög kvalitet tråd och fibrer, så de kommer att vara mycket mjukare och mer flexibla än en kopia. Om du är osäker på om en matta är äkta eller inte, kan du alltid fråga en expert.

By Beghtol Abdelhamid

Vad kallas orientalisk matta? :: Kan man byta simkort mellan telefoner?
Användbara länkar