Hem > K > Kan Man Ta Reda På Om Man Är Polisanmäld?

Kan man ta reda på om man är polisanmäld?

Vad avser den misstänkta misshandeln så finns det inget sätt för dig att ta reda på om du har blivit polisanmäld. Utan för det fall en förundersökning väljs att läggas ned så kommer du inte få reda på att du har blivit polisanmäld.

Läs mer

Vilka kort går att skimma?

Den här typen av skimming används på de kort som erbjuder kontaktlös betalning, de som går att "blippa" med. De så kallade blippkorten går att avläsa även om du har kortet i din plånbok eller väska. Med den bra skimmingsläsare kan bedragaren läsa av ditt kort på upp till en meters avstånd. Kan någon ta ut pengar från mitt bankkonto? Om någon utan medgivande tar pengar från ditt konto är huvudregeln att du inte ska behöva stå för något belopp själv. Men det finns vissa situationer där du riskerar att själv bli betalningsskyldig. Även om du blivit bestulen eller utsatt för bedrägeri kan du själv få stå för obehöriga uttag som skett från ditt konto.

Hur säkert är Blipp?

Är det säkert att ha ett kort med blipp? – Ja, ökad säkerhet är faktiskt en av fördelarna med kontaktlösa betalningar. Varje gång du handlar krypteras informationen för att köpet ska vara så säkert som möjligt och eftersom du inte behöver slå koden lika ofta minskar också risken att någon ska se när du matar in den. Kan försäkringsbolag kräva tillbaka pengar? Återkravsrätten regleras inte i svensk lagstiftning men det finns en hel del rättspraxis på området. Huvudregeln är att om mottagaren inser att betalningen sker av misstag är hen också återbetalningsskyldig, se t. ex. rättsfallet NJA 1999 s 575, men det finns flera undantag.

Och en annan fråga, vad händer om man ljuger för försäkring?

Försäkringsbedrägerier handlar inte enbart om organiserad brottslighet och kriminella nätverk. Även enskilda individer ägnar sig åt försäkringsbedrägerier. Det är viktigt att alla förstår vad som är ett försäkringsbedrägeri och att detta faktiskt är ett allvarligt brott med fängelse i straffskalan. När kan man kräva skadestånd? Det vanligaste är att du kan få skadestånd för den kränkning som brottet inneburit för dig. Andra ersättningar kan vara kostnader om du har behövt läkarvård på grund av skadorna du fått av brottet och förlust av inkomst om skadorna inneburit att du inte har kunnat jobba under en period.

Hur ofta kollar Kronofogden konto?

Detta innebär att även om Kronofogden lämnar tillbaka dina pengar, så kommer förmodligen dessa pengar ändå utmätas igen, om du saknar tillgångar på kontot där utmätningen görs månadsvis idag. Kronofogdemyndigheten kan ta tillgångar på ditt sparkonto om du inte följer din avbetalningsplan. Vad händer om banken misstänker penningtvätt?

När en bank misstänker att en kund kan vara inblandad i penningtvätt måste den lämna in en Suspicious Activity Report (SAR) till Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Banken måste också vidta åtgärder för att frysa kundens tillgångar och meddela brottsbekämpande myndigheter.

Kan man bli Scammad på Swish?

Ja, du kan bli lurad på Swish. Bedragare kan skapa falska profiler och skicka vänförfrågningar till personer som de inte känner. De kan också skicka meddelanden eller länkar som ser ut att komma från en riktig person eller ett riktigt företag, men som i själva verket är falska. Om du klickar på en länk kan du hamna på en falsk webbplats som ser äkta ut men som i själva verket är en bluff. Bedragare kan också försöka få tag på dina personuppgifter genom att be dig fylla i en enkät eller skriva in dina uppgifter på en webbplats. Om du ger dem dina uppgifter kan de använda dem för att stjäla dina pengar eller din identitet.

By Leonsis

Vilken är den mest googlade frågan? :: Vad gör polisen åt bedrägeri?
Användbara länkar