Hem > V > Vilka Lagar Begränsar Yttrandefrihet?

Vilka lagar begränsar yttrandefrihet?

Yttrandefriheten är en av de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna i 2 kap. 1 § regeringsformen (RF). Friheten kan emellertid begränsas genom lag (8 kap. 1 § RF) eller i vissa fall genom förordning efter bemyndigande i lag (8 kap.

Läs mer

Vad hade hänt om vi inte hade yttrandefrihet?

Utan åsikts- och yttrandefrihet finns ingen möjlighet för oss att lära oss nya saker och då slutar vi också att utvecklas. Tack vare den it-ålder vi lever i idag har nästan alla människor möjlighet att göra sin röst hörd. Folk frågar också vad gäller inte yttrandefrihet? Lagar. Inskränkningarna i yttrandefriheten finns bland annat i brottsbalken, i form av förbud mot olaga hot, hets mot folkgrupp, förtal och förolämpning, och sekretesslagen.

Med hänsyn till detta, har yttrandefrihet ingen gräns?

Bestämmelsen liknar till stor del den bestämmelse som finns i Europakonventionen. Yttrandefriheten kan som sagt begränsas, men det får bara ske genom lag. I svensk lag hittar man de flesta begränsningar av yttrandefriheten i brottsbalken. Vad menas med tryckfriheten? Med tryckfrihet förstås varje svensk medborgares rätt att ge ut skrifter om vad som helst utan hinder eller censur från myndigheterna. Det finns dock en handfull undantag. Straffbara missbruk av tryckfriheten är till exempel olaga våldsskildring, hets mot folkgrupp, förolämpning och förtal.

Vilka skyldigheter kommer med yttrandefriheten?

Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser. Man kan också fråga finns det problem med att begränsa yttrande och tryckfriheten? I takt med en allt oroligare, sofistikerad och teknisk värld har problematiken kring yttrandefrihetens gränser stegrat i en rasande fart. I Sverige har många rättsfall behandlats inom ramen för lagen om hets mot folkgrupp, en av de mest utvecklade lagarna med syftet att begränsa yttrandefriheten i Sverige.

Man kan också fråga måste man ta hänsyn till yttrandefrihetsgrundlagen på internet?

Regeringsformen ger ett skydd för alla yttranden. Tryckfrihetsförordningen skyddar tryckta medier. Yttrandefrihetsgrundlagen skyddar etermedier och vissa webbplatser. Personuppgiftslagen (PUL) gäller för webbplatser utan utgivningsbevis. Vilka tre begränsningar i yttrandefriheten nämns i läroboken?

De tre begränsningar av yttrandefriheten som nämns i läroboken är obscenitet, skällsord och förtal.

Vilka länder har inte tryckfrihet?

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan eftersom det kan bero på tolkningar och förändringar över tid, men det finns några länder som vanligtvis anses ha begränsad pressfrihet. Enligt Freedom Houses rapport Freedom in the World 2019 är de länder som har minst pressfrihet Eritrea, Nordkorea och Turkmenistan.

By Salzhauer

Vad betyder klagomål på svenska? :: Vad är en privat person?
Användbara länkar