Hem > H > Hur Många Timmar Ska Man Använda Mobilen?

Hur många timmar ska man använda mobilen?

I dag ägnar vuxna i Sverige i genomsnitt 3–4 timmar om dagen åt mobilen och tonåringar ännu mer. Och det ökar snabbt. De senaste åren har den dagliga mobilanvändningen ökat med 20 minuter om året.

Läs mer

Vad gör skärmen med oss?

Ögonen. Långvarigt tittande på skärmar ger upphov till computer vision syndrome, det vill säga irriterade och torra ögon, suddig syn, trötthet och huvudvärk. Hur påverkas små barn av skärmtid? Enligt WHO, världshälsoorganisationen, bör barn under två år inte ha någon skärmtid alls. WHO menar att mycket skärmtid riskerar att leda till minskad fysisk rörelse, ökad risk för fetma och för lite mänsklig interaktion som är viktig för utvecklingen.

Hur skärmar påverkar våra liv?

Studier visar att människor blir ointresserade av sin omgivning om de har mobilen i sin närhet. Studier visar också att mobilen påverkar vår förmåga att fokusera och prestera exempelvis i en studiesituation. Och en annan fråga, hur påverkar skärmtid ögonen? Kan jag skada ögonen med mycket skärmtittande? Att stirra länge på en skärm utan regelbundna pauser påverkar ögonen. Du kan få falsk närsynthet och ögonkramp av att stirra länge på en skärm. Kännetecknen är att du ser suddigt på långt håll och har huvudvärk.

Man kan också fråga Är det farligt att sitta vid datorn för mycket?

Att sitta stilla så länge framför en skärm eller framför allt en laptop medför risker, inte bara för rygg och nacke, utan även ögonen kan ta skada och med tiden kan synen påverkas. Hur mycket kan barn titta på tv? Barn under 2 år ska inte titta på tv/dvd/surfplatta över huvud taget. För barn mellan 2 och 3 år bör skärmtittande minimeras. Äldre barn i förskoleåldern (3–7 år) kan titta på tv/dvd 1–2 timmar per dag. Man bör välja program som är berättande.

Och därefter, hur mycket skärmtid 2 åring?

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO:s, nya riktlinjer från april i år ska barn under två år inte ha någon skärmtid alls och barn som fyllt två år bör inte sitta mer än en timme framför en skärm. Hur mycket ska en 13 åring spela?

Det finns inget universellt svar på den här frågan eftersom alla barn är olika och därför har olika behov av lektid. Generellt rekommenderas dock att barn i åldern 3-5 år bör ägna sig åt minst 60 minuters fysisk aktivitet per dag, medan barn i åldern 6-12 år bör ägna sig åt minst 60 minuters fysisk aktivitet med måttlig till kraftig intensitet per dag. För barn från 13 år och uppåt är rekommendationen minst 60 minuters fysisk aktivitet av måttlig till livlig intensitet per dag, med ytterligare tonvikt på muskel- och benstärkande aktiviteter minst tre dagar i veckan.

Med hänsyn till detta, vad är skärmberoende?

Det finns inte ett enda svar på den här frågan eftersom den fortfarande är under utredning. Skärmberoende betraktas dock i allmänhet som en ohälsosam besatthet av digitala enheter, t.ex. smartphones, datorer och surfplattor. Denna besatthet kan leda till negativa konsekvenser som social isolering, sömnbrist och ångest.

By Beitz Mccrorey

Vad är den genomsnittliga Skärmtiden i Sverige? :: Vad är den rekommenderade skärmtiden?
Användbara länkar