Hem > V > Var Går Gränsen För Förtal?

Var går gränsen för förtal?

Förtalsbestämmelsen. Förtalsbestämmelsen återfinns i 5 kap. 1 § Brottsbalken och lyder enligt följande: Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.

Läs mer

Därefter, vad klassas som förtal?

Förtal innebär att peka ut någon som brottslig, klandervärd i sitt levnadssätt eller på annat sätt lämna uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. Det har ingen egentlig betydelse om uppgifterna är sanna eller inte. Tyngdpunkten läggs vid om uppgiften är ägnad att utsätta annan för missaktning. Med hänsyn till detta, vad krävs för att det ska vara förtal? En förutsättning för förtal är att en uppgift lämnas och att det sker till någon annan än den beskyllde. Brottet är fullbordat när uppgifter har kommit till tredje mans kännedom. Det krävs att det är en uppgift, och inte bara ett värdeomdöme. Uppgiften ska vara av nedsättande beskaffenhet.

Vem kan dömas för förtal?

Förtal är ett ärekränkningsbrott som regleras i 5 kap. 1 § brottsbalken (BrB). I bestämmelsen anges att den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning döms för förtal. Vad är påkallat ur allmän synpunkt? Enligt 4 kap 11 § BrB får åklagare väcka åtal för ofredande som inte förövats på allmän plats endast om målsägande har angivit brottet till åtal eller åtal är påkallat ur allmän synpunkt. I detta fall saknas angivelse från målsägande.

Kan man förtala ett företag?

Bestämmelsen om förtal riktar in sig på att den som blir förtalad är en levande person. Alltså kan man inte dömas för förtal mot företag. Det här beror dock lite på. Man kan dömas för förtal om man riktar det man säger mot en eller flera personer i ett företag. Vad är det för skillnad mellan en förolämpning och förtal? Den stora skillnaden mellan de två brotten är att förolämpning kräver att hånet eller glåpordet framförs direkt till den förolämpade personen, medan förtal inte kan begås på detta vis, utan istället förutsätter att hånet eller glåpordet framförs till någon annan än den som uttalandet handlar om, och alltså någon annan

Därmed, vad säger lagen om förtal och förolämpning?

Straffet för förtal är böter. Den som döms för grovt förtal kan få böter eller fängelse i upp till två år. Straffet för förolämpning är böter. Om förolämpningen bedöms som grov kan straffet bli böter eller fängelse i upp till sex månader. Måste förtal vara en lögn?

Nej, förtal behöver inte vara en lögn. Förtal definieras som ett falskt och illvilligt uttalande eller en illvillig rapport om någon. Uttalandet behöver inte vara helt falskt - det kan vara delvis falskt eller till och med ett sant uttalande som framställs i ett negativt ljus.

Vad är falsk tillvitelse?

En falsk bekännelse inträffar när en person erkänner att han eller hon har begått ett brott som han eller hon i själva verket inte har begått. Det finns en rad olika anledningar till att någon kan erkänna ett brott på ett falskt sätt, t.ex. tvång, tvång, nedsatt förmåga, berusning eller psykisk funktionsnedsättning. I vissa fall kan människor erkänna ett brott på falska grunder för att skydda någon annan.

By Burwell

Hur bevisa förtal? :: Är öknar korsord?
Användbara länkar