Hem > V > Vad Krävs För Grovt Förtal?

Vad krävs för grovt förtal?

Det krävs att det är en uppgift, och inte bara ett värdeomdöme. Uppgiften ska vara av nedsättande beskaffenhet. Det krävs däremot inte att uppgiften är nedsättande enligt den allmänna uppgiften i samhället. Istället räcker att uppgiften är ägnad att utsätta vederbörande för andras missaktning.

Läs mer

Vad krävs för att bli dömd för förtal?

Förtal är ett ärekränkningsbrott som regleras i 5 kap. 1 § brottsbalken (BrB). I bestämmelsen anges att den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning döms för förtal. Vad är skillnaden mellan förtal och grovt förtal? Om brottet är att anse som grovt ska det rubriceras som grovt förtal. Påföljden kan då bestämmas till böter eller fängelse i högst två år. Vid bedömandet av om brottet är grovt ska särskilt beaktas om uppgiften genom sitt innehåll eller den spridning den fått eller på annat sätt var ägnad att medföra allvarlig skada.

När är förtal försvarligt?

Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständig- heterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar. Ansvar för förtal kräver att någon lämnar en uppgift om en annan fysisk person. Och därefter, kan man förtala ett företag? Bestämmelsen om förtal riktar in sig på att den som blir förtalad är en levande person. Alltså kan man inte dömas för förtal mot företag. Det här beror dock lite på. Man kan dömas för förtal om man riktar det man säger mot en eller flera personer i ett företag.

Därmed, vad menas med att förtala en person?

Förtal innebär att peka ut någon som brottslig, klandervärd i sitt levnadssätt eller på annat sätt lämna uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. Det har ingen egentlig betydelse om uppgifterna är sanna eller inte. Vad krävs för att anmäla någon för förtal? Eftersom ett förtal är ett brott så ska det anmälas till polisen. Åklagaren väcker vanligtvis inte åtal för förtal, grovt förtal eller förolämpning.

Man kan också fråga måste förtal vara en lögn?

ej endast lögner) kan utgöra förtal. För att det i juridisk mening ska vara tillåtet med sådan spridning, måste uppgiften vara sann. Det är även tillåtet om det fanns skälig anledning till att tro att det var sanna uppgifter. Vilka brott kräver angivelse?

Det finns ett antal brott som kräver deklaration, och dessa kan i stort sett delas in i två kategorier; de som är förbrukade efter en viss tidsperiod och de som inte är det. En person som dömts för ett brott kan till exempel behöva redovisa detta om han eller hon ansöker om ett arbete som innebär arbete med barn eller utsatta vuxna, eller om han eller hon ansöker om ett arbete inom säkerhetsbranschen. Den tidsperiod efter vilken ett brott är förbrukat varierar beroende på brottet och straffet, men är vanligtvis omkring 10 år. För allvarligare brott, eller brott för vilka det inte finns någon fastställd tidsperiod, kan en person behöva avslöja sin fällande dom på obestämd tid.

Vad betyder att förolämpa?

När vi talar om att kränka talar vi om något som får någon att känna sig sårad, arg eller upprörd. Detta kan ske avsiktligt eller oavsiktligt. När vi talar om att kränka någon talar vi vanligtvis om något som gjorts med avsikt.

By Cahilly Buglisi

Vad gör en Grupprocess? :: Hur får jag mitt barn att berätta om övergrepp?
Användbara länkar