Hem > V > Vad Gör En Grupprocess?

Vad gör en Grupprocess?

Gruppledarens uppgift blir här att hjälpa deltagarna att släppa taget och blicka framåt. Ett tydligt avslut är gruppledarens verktyg för detta. Grupprocessen handlar om vad som sker i en grupp, vad olika personer i gruppen gör, hur man beter sig och vilka konsekvenserna blir av gruppmedlemmarnas handlingar.

Läs mer

Vad kännetecknar faserna i FIRO modellen?

FIRO står för Fundamental interpersonal relations orientation och är en teori om grundläggande mellanmänskliga relationer. Enligt teorin går varje grupp igenom ett antal faser från det att den bildas. I varje fas fungerar gruppen olika bra och har olika behov. På motsvarande sätt, vilka olika faser går en grupp igenom när den utvecklas enligt tuckmans modell? Bruce Tuckman´s fem olika faser

De olika faserna består av fem olika steg, Forming, Storming, Norming, Performing och Adjouring. Varje fas har moment som kännetecknar hur gruppmedlemmarna tänker och agerar. Alla steg i modellen är nödvändiga att ta sig igenom för att till sist nå framgång och det uppsatta målet.

Vilka olika faser går en grupp igenom?

De faser som alla grupper går igenom ser likadana ut, men kan ta sig olika starka uttryck. Ledare behöver framför allt vara flexibla och kunna anpassa sin ledarstil. Grupper i olika sta- dier kräver olika beteenden av en ledare men också utav deltagarna. Följaktligen, vad är imgd? IMGD, integrated model of group development, är en modell för att hjälpa oss förstå de faser som grupper genomgår och vad vi som ledare kan göra för att stötta gruppen i sin utveckling.

Hur fungerar grupprocesser då den bildas eller då nya gruppmedlemmar kommer till?

Wheelan (2010) menar att grupprocesser innehåller tider då arbetsgruppen genomgår besvärliga perioder för att kunna växa och mogna som grupp. Och under den perioden kan gruppmedlemmarna vara med och påverka processen genom att exempelvis ha attityder som kan underlätta vid en utvecklingsprocess. Vad är Orienteringsfas? Det finns fem olika faser när man talar om grupprocesser: orienteringsfasen, konfliktfasen, närmandefasen, samarbetsfasen och separationsfasen (Maltén, 1998:86). I den första fasen, orienteringsfasen, gäller det som elev att känna sig fram hur gruppen fungerar och var man själv passar in.

Dessutom, vad är tillhörighetsfasen?

En grupp kan fastna precis var som helst i sin utveckling, den kan också röra sig mellan de olika faserna olika snabbt. Även en grupp som funnits i samhörighetsfasen kan, och lär, backa tillbaka till tillhörighetsfasen så snart det sker förändringar i gruppen. Dessutom, vad är samhörighetsfasen?

I samvaron blir paret mer medvetet om varandras fysiska och känslomässiga behov och börjar bli mer samspelta med varandra. Denna fas kännetecknas av ökad fysisk och känslomässig intimitet och minskade konflikter. Par i den här fasen rapporterar ofta att de känner sig mer sammankopplade med varandra och mer förälskade än någonsin tidigare.

Varför skapas det avvikare i grupper?

Det finns flera anledningar till att avvikelser skapas i grupper. Ett skäl är att avvikare ofta har en gemensam identitetskänsla. Denna gemensamma identitetskänsla kan skapas av ett antal faktorer, t.ex. gemensamma erfarenheter av förtryck eller marginalisering. Dessutom har avvikare ofta en gemensam uppsättning värderingar eller trosuppfattningar som skiljer dem från huvudfåran. Dessa gemensamma värderingar eller övertygelser kan ge gruppmedlemmarna en känsla av syfte och enighet. Slutligen bildar avvikare ofta grupper för att samla resurser och stödja varandra i deras strävan att utmana status quo.

By Farrand Shaner

Hur kan man leda en grupp? :: Vad krävs för grovt förtal?
Användbara länkar