Hem > V > Vad Betyder Förtal Och Ärekränkning?

Vad betyder förtal och ärekränkning?

Gemensam benämning på förtal och förolämpning. Förtal, muntligt eller skriftligt, sker när någon utan särskild grund pekar ut en annan person som brottslig eller lämnar nedsättande uppgifter om personen. Förolämpning är en kränkning som riktas direkt mot en person, genom nedsättande omdömen eller liknande.

Läs mer

Vad säger lagen om ärekränkning?

I brottsbalken 5 kap. 1 § sägs att den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta den personen för andras missaktning, döms för förtal. Folk frågar också kan man polisanmäla någon för förtal? Eftersom ett förtal är ett brott så ska det anmälas till polisen. Åklagaren väcker vanligtvis inte åtal för förtal, grovt förtal eller förolämpning.

Hur mycket pengar kan man få för förtal?

Skadestånd vid förtal

Enligt samma lag 5 kap 6 § ska skadestånd med anledning av kränkning bestämmas utifrån vad som är skäligt med hänsyn till handlingens art och varaktighet. Det finns alltså inget högsta belopp som kan dömas ut.
Med detta i åtanke, kan man förtala ett företag? Bestämmelsen om förtal riktar in sig på att den som blir förtalad är en levande person. Alltså kan man inte dömas för förtal mot företag. Det här beror dock lite på. Man kan dömas för förtal om man riktar det man säger mot en eller flera personer i ett företag.

Därmed, när är det en kränkning?

För att kränkning ska anses uppstå krävs att det är en attack mot någons integritet. Det krävs vidare att personen i fråga på något sätt värnar sin integritet och inte själv "bjuder in" till kränkningen. Är den kränkte medvållande kan ersättningen antingen jämkas eller helt falla bort. Och en annan fråga, vad är falsk tillvitelse? Att lämna osanna uppgifter om en annan person till polis, åklagare eller någon annan myndighet.

Och en annan fråga, vilken betydelse har det straffrättsligt att någon begår brott efter att ha druckit alkohol?

Regeln innebär som utgångspunkt att även den som är berusad eller narkotikapåverkad kan ha uppsåt och alltså vara ansvarig för sina handlingar. "Självförvållat" innebär i korthet helt enkelt att man ska ha drogat sig frivilligt. Den närmare betydelsen – och hur den skulle tillämpas – tolkades länge på två olika sätt. Kan man polisanmäla någon för kränkning?

Ja, du kan anmäla någon till polisen för trakasserier. Trakasserier är en typ av brott som kan åtalas enligt delstatlig och federal lag. Om du anser att du har blivit trakasserad bör du kontakta polisen för att göra en anmälan. Polisen kommer sedan att utreda händelsen och avgöra om personen ska åtalas för ett brott eller inte.

Vad händer om man anmäler någon för förtal?

Om du anmäler någon för förtal kommer personen som du anmälde att utredas för sina handlingar. Om det visar sig att personen har gjort falska uttalanden om dig med avsikt att skada ditt rykte kan personen åtalas för ett brott.

By Wallraff Dunkle

Vad göra i Östergötland? :: Är det värt att köpa VPN?
Användbara länkar