Hem > H > Hur Gör Jag En Anmälan Om Förtal?

Hur gör jag en anmälan om förtal?

Anmäl brott till polisen

För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112.

Läs mer

Och därefter, vad händer om man anmäler någon för förtal?

Eftersom ett förtal är ett brott så ska det anmälas till polisen. Åklagaren väcker vanligtvis inte åtal för förtal, grovt förtal eller förolämpning. Vad betyder att förolämpa? En förolämpning syftar till att förlöjliga, förnedra, kränka eller reta upp en annan person. Ofta tänker man på verbala förolämpningar, men man kan förolämpa även med exempelvis gester, klädsel, musik och beteende. Ett pejorativt uttalande är ord eller uttryck ägnat att vara nedsättande eller förolämpande.

Man kan också fråga när är det en kränkning?

För att kränkning ska anses uppstå krävs att det är en attack mot någons integritet. Det krävs vidare att personen i fråga på något sätt värnar sin integritet och inte själv "bjuder in" till kränkningen. Är den kränkte medvållande kan ersättningen antingen jämkas eller helt falla bort. Vad är ärekränkning? Gemensam benämning på förtal och förolämpning. Förtal, muntligt eller skriftligt, sker när någon utan särskild grund pekar ut en annan person som brottslig eller lämnar nedsättande uppgifter om personen. Förolämpning är en kränkning som riktas direkt mot en person, genom nedsättande omdömen eller liknande.

Man kan också fråga Är kränkning ett brott?

Fakta Kränkningar. Kränkning är ett paraplybegrepp för flera olika nivåer av brott så som olaga hot, förtal, nedsättande bemötande och ofredande. Vad är straffet för kränkning? "Den som smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom, dömes, om gärningen ej är belagd med straff enligt 1 eller 2 §, för förolämpning till böter. Är brottet grovt, dömes till böter eller fängelse i högst sex månader."

Kan företag stämma för förtal?

I Sverige kan jättelika medieföretag, utan risk för påföljd, ge sig på betydligt mindre företag genom att publicera lögnaktiga och skadliga uppgifter. Det måste få ett slut. Med tanke på detta, vad krävs för att bli dömd för ofredande?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom det varierar från stat till stat och från land till land. Generellt sett är dock ofredande en typ av sexuellt övergrepp som vanligtvis innebär oönskad eller olämplig sexuell kontakt med ett barn. I vissa fall kan ofredande även avse sexuella övergrepp som sker mellan två vuxna.

Hur mycket kan man begära i skadestånd?

Det belopp du kan kräva i skadestånd varierar beroende på vilken typ av fall du har, vilket skadeståndsbelopp du kräver och i vilken jurisdiktion du lämnar in ditt krav. I allmänhet kan du dock vanligtvis kräva ekonomisk ersättning (t.ex. förlorad lön eller läkarräkningar) och icke-ekonomisk ersättning (t.ex. smärta och lidande eller känslomässigt lidande). I vissa fall kan du också kräva straffskadestånd.

By Josi

Vad är inte okej att skriva i en tidning? :: Måste förtal vara en lögn?
Användbara länkar