Hem > H > Hur Bevisa Förtal?

Hur bevisa förtal?

Sammanfattningsvis krävs alltså för att någon ska dömas för förtal att hon eller han lämnat uppgifter som får anses vara ägnade att skada någon. Uppgifternas sanningshalt måste kunna prövas och uppgiften behöver även ha fått spridning. Uppgiften måste således ha spridits till någon annan utöver den förtalade.

Läs mer

Därefter, hur bemöter man förtal?

Antingen via straffrätt, där du vänder dig till polis och åklagare med situationen, eller via civilrätt där du själv vänder dig till tingsrätten och lämnar in en stämningsansökan. Folk frågar också vem kan dömas för tjänstefel? Tjänstefel regleras i 20 kapitlet 1 § brottsbalken (1962:700). Den som vid myndighetsutövning uppsåtligen eller av oaktsamhet genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad som gäller för uppgiften kan dömas för tjänstefel till böter eller fängelse i högst två år.

När är förtal försvarligt?

Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständig- heterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar. Ansvar för förtal kräver att någon lämnar en uppgift om en annan fysisk person. Med hänsyn till detta, vad gör åklagaren i slutförandet? Sedan förundersökningen slutförts, beslutar åklagaren om åtal skall väckas eller ej. Om åklagaren har tillräckliga skäl för åtal är han också i princip skyldig att väcka åtal (s. k. absolut åtalsplikt). Åklagaren kan dock i vissa fall besluta om åtalsunderlåtelse. Om åtal väcks utför åklagaren talan vid domstolen.

Vad är en åtalsprövning?

Vid åtalsprövningen bedömer åklagaren om en viss gärning uppfyller rekvisitet för brott och om bevisen mot den misstänkte är tillräckliga, dvs. om förundersökningsmaterialet visar på sannolika skäl för den misstänktes skuld. Följaktligen, vad menas med särskild åtalsprövning? Ett exempel på sådant undantag är regler om särskild åtalsprövning. Dessa kan innebära att åklagare får väcka åtal för vissa brott endast om det är påkallat från allmän synpunkt. Det rör sig i regel om gärningar av mindre allvarlig beskaffenhet där intresset av lagföring gör sig mindre starkt gällande.

Kan man polisanmäla någon för förtal?

Eftersom ett förtal är ett brott så ska det anmälas till polisen. Åklagaren väcker vanligtvis inte åtal för förtal, grovt förtal eller förolämpning. Kan företag stämma för förtal?

Ja, företag kan stämma för förtal. Förtal är ett falskt uttalande som skadar en individs, ett företags, en produkts, en grupps eller en regerings rykte. Ett företag måste bevisa att uttalandet var falskt, att det orsakade skada och att det gjordes utan lagligt privilegium eller skydd.

Är förolämpning ett brott?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom det kan bero på ett antal faktorer, bland annat i vilken jurisdiktion den påstådda förolämpningen ägde rum och vilken typ av förolämpning det rör sig om. I vissa fall kan förolämpningar betraktas som en form av hatprat eller trakasserier och kan åtalas som sådana. I andra fall kan förolämpningar vara skyddade som yttrandefrihet enligt lagen. I slutändan kan huruvida en förolämpning betraktas som ett brott eller inte variera beroende på de specifika omständigheterna.

By Lonier

Hur mycket är Google värt? :: Var går gränsen för förtal?
Användbara länkar