Hem > N > När Är Förtal Försvarligt?

När är förtal försvarligt?

Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständig- heterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar. Ansvar för förtal kräver att någon lämnar en uppgift om en annan fysisk person.

Läs mer

Med tanke på detta, måste förtal vara osant?

Juridiskt delas förtal upp i två delar, dels avsikten att skada någons rykte, och dels spridningen av osanna uppgifter. I Sverige står avsikten i fokus, alltså kan spridandet av en sann uppgift i syfte att skada vara straffbar. Följaktligen, kan man polisanmäla någon för förtal? Eftersom ett förtal är ett brott så ska det anmälas till polisen. Åklagaren väcker vanligtvis inte åtal för förtal, grovt förtal eller förolämpning.

Är förtal straffbart?

Straffet för förtal är böter. Den som döms för grovt förtal kan få böter eller fängelse i upp till två år. Straffet för förolämpning är böter. Om förolämpningen bedöms som grov kan straffet bli böter eller fängelse i upp till sex månader. Kan man anmäla någon för trakasserier? För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112.

Kan man förtala ett företag?

Bestämmelsen om förtal riktar in sig på att den som blir förtalad är en levande person. Alltså kan man inte dömas för förtal mot företag. Det här beror dock lite på. Man kan dömas för förtal om man riktar det man säger mot en eller flera personer i ett företag. Kan tidning dömas för förtal? Grundregeln är att åklagare inte får väcka åtal för förtal eller grovt förtal, det ska i stället göras av den som anser sig ha blivit utsatt. Men även här finns vissa undantag. Åklagare kan exempelvis väcka åtal om brottsoffret gjort en anmälan och att ett åtal anses vara påkallat från allmän synpunkt.

Följaktligen, vad är rekvisiten för förtal?

Rekvisit för att förtal skall anses föreligga kan sammanfattas i följande punkter: 1. Det ska vara ett lämnande av en uppgift 2. om någon annan 3. som är till för att utsätta denne för andras missaktning. Man kan också fråga vem kan dömas för förtal?

Svaret på denna fråga beror på i vilken jurisdiktion förtalen skedde. I allmänhet kan dock förtal begås av vem som helst som gör ett falskt uttalande om en annan person som skadar den personens rykte. Om någon till exempel felaktigt anklagar en annan person för ett brott kan det betraktas som förtal.

Dessutom, hur kan det vara förtal att säga sanningen?

Tekniskt sett är förtal ett falskt eller oprivilegierat offentliggörande som syftar till att svärta ner en persons rykte eller utsätta honom för allmänt hån, hat eller förakt. Lagen om förtal är utformad för att skydda en individs goda namn och rykte från illvilliga och ogrundade angrepp. För att bevisa förtal måste käranden visa att svaranden gjorde ett falskt uttalande om honom eller henne som offentliggjordes till en tredje part, och att käranden till följd av detta lidit någon form av skada.

By Myers

Måste man ha en smart-tv för att använda Chromecast? :: Vart kan man köpa kakdeg?
Användbara länkar