Hem > V > Vad Är Egentligen En Dator?

Vad är egentligen en dator?

En dator är en digital och elektronisk maskin med ett minne som kan lagra information och program som styr datorns handlingar. Från början var de stora som ett hus — nu får de plats i fickan. De första datorerna tillverkades på 1940-talet. De utvecklades för att bland annat knäcka fiendesidans hemliga koder.

Läs mer

Folk frågar också vad finns i datorn?

Datorns hårdvara

  • Processor. Processorn är den komponent som utför alla beräkningar och är hjärnan i datorn. Processorn förkortas CPU (Central Processing Unit).
  • Arbetsminne.
  • Moderkort. Moderkortet kan ses som datorns nervsystem då det sammanlänkar alla dess komponenter med varandra.
  • Hårddisk.
  • Nätaggregat.
  • Grafikkort.
  • Chassi.
Och en annan fråga, hur fungerar en stationär dator? En stationär dator är en dator, i allmänhet en persondator, som är avsedd att användas på samma plats, till skillnad från en bärbar dator. Vanliga typer av stationära datorer är skrivbordsdatorn, arbetsstationen och stordatorn.

Därmed, vad är det för skillnad mellan data och dator?

Data är mjukvara/program, medan Datorn är hårdvaran, alltså det du kan ta på. Data kan även betyda "information" dvs allt du lagrar. Vad hette världens första persondator PC och vilket år kom den? Begreppet persondator myntades först 1981 när IBM introducerade IBM Personal Computer i en mycket påkostad reklamkampanj med Charlie Chaplin i huvudrollen. Dagens snabbaste datorer kan utföra flera hundra miljoner operationer i sekunden, under förutsättning att det gäller många enkla operationer, som t. ex.

Vad är det viktigaste i en dator?

CPU (processor)

CPU, moderkort och RAM (minne) är de allra viktigaste komponenterna i datorn. Skall du använda datorn till gaming, är grafikkortet också väldigt viktigt.
Med detta i åtanke, vilka program finns på en dator? Hitta alla dina appar och program

  • Välj sökknappen i Aktivitetsfältet och skriv namnet på appen eller programmet.
  • Tryck på Windows tangenten på tangentbordet och börja skriva.

Finns det olika typer av datorer?

Det finns lite större persondatorer- stationära datorer/bordsdatorer eller desktops - och mindre sådana - bärbara datorer eller laptops. Små handdatorer, s k PDA-er ("Personal Digital Assistant") är ytterligare en typ. PDA-er har alltmer kommit att ersättas av avancerade mobiltelefoner, "smartphones". Därefter, vad behövs för att en dator ska fungera?

En dator behöver några saker för att fungera. Den behöver ett operativsystem, vilket är den programvara som hanterar datorns resurser och tillhandahåller en plattform som andra programvaror kan köras på. Den behöver också en processor, som är den maskinvara som utför instruktionerna från operativsystemet och annan programvara. Slutligen behöver den ett minne, där processorn lagrar de instruktioner som den för tillfället utför och de data som den för tillfället arbetar med.

Man kan också fråga hur man använder en dator?

Om du antar att du vill ha ett detaljerat svar på frågan:
"Hur kan jag använda en dator?"
Här är de grundläggande stegen för att använda en dator:
1. Sätt dig framför datorn och se till att den är påslagen.
2. Titta på skärmen och hitta tangentbordet framför datorn.
3. Placera händerna på tangentbordet och börja skriva.
4. För att öppna ett program klickar du på ikonen eller filnamnet.
5. Om du vill spara ditt arbete klickar du på ikonen för att spara.
6. Om du vill stänga ett program klickar du på stängningsikonen.
7. Om du vill stänga av datorn klickar du på strömikonen.

By Banwell Smullen

Vad gör en diod? :: Kan man koppla aktiva högtalare till förstärkare?
Användbara länkar