Hem > V > Vad Gör En Diod?

Vad gör en diod?

En diod är en halvledare som i princip fungerar som en enkelriktad brytare. Den gör att strömmen flödar lätt i ena riktningen, men begränsar kraftigt att ström flödar i motsatt riktning. Dioder kallas även likriktare eftersom de ändrar växelström (AC) till pulserande likström (DC).

Läs mer

På motsvarande sätt, vad händer om man vänder en diod fel?

Dioden utgör ett litet motstånd när strömmen går i "rätt" riktning och spänningen är tillräckligt hög. Dioden utgör samtidigt ett extremt motstånd när strömmen går i "fel" riktning. Alla dioder har ett framspänningsfall, vilket är den spänning som måste uppnås för att dioden ska släppa igenom strömmen. Hur kopplar man en diod? Om lysdioden kopplas direkt till en spänningskälla kommer spänningskällan att kortslutas och lysdioden gå sönder. Lysdioder måste därför kopplas i serie med resistorer som begränsar strömflödet. Med Ohms lag är det lätt att räkna ut vilken strömbegränsningsresistor som behövs.

Man kan också fråga vilket är diodens största användningsområde?

Typiska användningar är strömförsörjningar med switchläge, mikrovågs- och RF-dämpare, RF-signalkällor och sändtagare. Den här artikeln diskuterar de specialanpassade diodernas roll och funktion. Och därefter, hur mycket ström drar en diod? En lysdiod håller länge och drar lite ström i jämförelse med glödlampor. En lysdiod fungerar fortfarande bra efter 35.000 - 100.000 timmar. 50.000 timmar motsvarar dygnet runt i 6 år. Eller 24 år om lysdioden är påslagen 6 timmar per dag.

Vilket håll går strömmen i en diod?

Dioden är en icke-linjär elektrisk komponent som idealt leder elektrisk ström i endast en riktning. Namnet kommer av att den har två elektroder, katod och anod. Ström kan bara gå från anod (pluspol) till katod (minuspol) - men inte tvärtom. Hur fungerar LED dioder? LED (Light Emitting Diodes)

En lysdiod består av en halvledare med en beläggning på en liten platta, som beroende på material sänder ut olika typer av ljus när ström leds igenom dioden. Det ljus som alstras är ett resultat av ett fysikaliskt fenomen som kallas elektroluminiscens.

Och därefter, vad gör en likriktare?

Likriktning används inom elektronik för att omvandla växelström till likström. Till detta använder man en likriktare bestående av sammankopplade dioder. Beroende på hur många dioder man använder och hur man kopplar dem kan man skapa antingen en halv- eller helvågslikriktare. Därefter, när passerar en diod ström?

En diod släpper igenom ström när den är framåtriktad. Detta innebär att det finns en spänningsskillnad mellan anoden och katoden och att anoden är positiv i förhållande till katoden.

Vem skapade lysdioden?

Den första lysdioden skapades 1927 av Oleg Losev, en rysk fysiker.

By Howarth

Vilket motstånd till LED? :: Vad är egentligen en dator?
Användbara länkar