Hem > V > Var Kan Jag Se Min Medicinlista?

Var kan jag se min Medicinlista?

Medicinlista eller läkemedelslista är den lista över läkemedel som du alltid ska be att få i samband med ditt besök hos läkare eller sjuksköterska. På denna lista kan du se vilka läkemedel som är aktuella för dig, i vilka doser de ska tas, vid vilka klockslag de ska tas och varför du ska ta medicinen.

Läs mer

Kan läkaren se om jag har hämtat ut läkemedel?

Din läkare får se alla dina recept

Tidigare har de bara kunnat se recept som de själva har förskrivit och vilka läkemedel du har hämtat ut på apotek – inte recept som du har fått hos någon annan vårdgivare. För att få se dina recept behöver vårdpersonalen inhämta ditt samtycke, det vill säga fråga dig om lov.
Kan man se gamla journaler? Ett sätt är att läsa journalen via nätet genom att logga in på 1177.se. Det varierar mellan regionerna hur mycket information du kan se i journalen när du loggar in. Du kan också kontakta det ställe där du har behandlats om du vill läsa din journal.

Kan läkaren se att jag läst min journal?

Patientjournalen innehåller dokumenterade uppgifter om din vård. Du har rätt att själv läsa din journal, spärra uppgifter i den eller se vem som har tittat på dina patientuppgifter. All personal som är legitimerad inom hälso- och sjukvården skriver ner sina bedömningar och åtgärder som rör din vård i journalen. Dessutom, vad är mina sparade recept? Listan "Mina sparade recept på apotek" är en förteckning över de aktuella elektroniska recept man har. Om ett läkemedel inom läkemedelsförmånen har flera uttag ska 2/3 av förbrukningstiden gå innan kunden får göra ett nytt uttag med förmån.

När ska du skriva din signatur på Signeringslistan?

Signeringslistan är en journalhandling och ska förvaras hos patienten så länge de används. Färdigskrivna signeringslistor ska förvaras i patientjournalen. Signering av läkemedelslistor, vidbehovslistor och omvårdnadsinsatser skall alltid signeras EFTERÅT då man säkerställt att patienten fått enligt ordination . Kan läkare recept Iterera? 5.4 Faxrecept Enligt bestämmelserna i 14 § i förskrivningsförordningen samt JSM:s förordning (7/EEO/2008) och dess bilagor kan läkare, tandläkare och veterinärer förskriva recept per fax. Faxrecept ska användas endast i särskilda fall. Ett faxrecept får förnyas och itereras.

Kan läkare dra tillbaka recept?

För att öka patientsäkerheten för individer finns möjlighet att makulera recept vid till exempel ordinationsändringar, läkemedelsavstämningar och felaktiga recept. Det vanligaste är att förskrivaren är den som makulerar ett recept, men även farmaceuter och patienter kan makulera recept i olika situationer. Får läkare skriva ut recept till anhöriga?

Sjukvårdspersonal får inte skriva ut recept till anhöriga. Detta är ett brott mot lagen och kan leda till disciplinära åtgärder.

Man kan också fråga hur långt tillbaka kan man se sin journal på 1177?

Det finns ingen allmän svarstid för hur långt bak i tiden man kan se sina journaler på 1177. Detta beror på vilken mottagning man har sina journaler förlagda hos och hur gammal mannen är. Mottagningar är skyldiga att spara patientjournaler i enlighet med patientdatalagens bestämmelser. Dessa bestämmelser innebär att patientjournaler ska sparas i sju år efter det att patienten fyllt 18 år. Det finns dock vissa undantag från denna regel, såsom vid risk för smittspridning eller vid misstanke om brott. Därför kan det vara svårt att säga exakt hur långt bak i tiden man kan se sina journaler. Om man är orolig för att man inte kommer att kunna se alla sina journaler, kan man kontakta sin mottagning och be att få en kopia av dem.

By Kalie Lynch

Hur länge ska en journal sparas? :: Var lagras webbhistorik?
Användbara länkar