Hem > H > Hur Många Gånger Är Solen Större Än Jorden?

Hur många gånger är solen större än jorden?

Solens diameter är 109 gånger så stor som jordens och 10 gånger så stor som Jupiters (den största planeten i solsystemet). Över en miljon jordar skulle kunna rymmas i solen. Precis som planeterna roterar solen, fast för solen tar det ungefär en månad att avsluta ett varv.

Läs mer

I vilken ordning är planeterna?

Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Och en annan fråga, vad har solen för temperatur på olika höjd? Från mesopausen och några tiotals km upp ökar temperaturen snabbt med höjden. Hur mycket temperaturen stiger beror på hur aktiv solen är. Denna känslighet för solaktiviteten beror på att luften på dessa höga höjder effektivt absorberar röntgen och extremt kortvågig UV-strålning (<170 nm) från solen.

Och därefter, hur överförs värmeenergi?

Överföring av värme

Den naturliga förflyttningen av värme sker från högre till lägre temperatur. Denna överföring av värme kan ske på tre olika sätt; genom ledning, strålning och konvektion.
Hur överförs värme genom strålning? Värmestrålning är elektromagnetisk strålning i ett specifikt våglängdsintervall där energi överförs med ljusets hastighet. Värmestrålning alstras från alla kroppar som har en temperatur över den absoluta nollpunkten (-273,15 °C).

Man kan också fråga kan solen sin massa?

Solen har massa också. Den står för 98 procent av all massa i hela solsystemet och den som har stor massa, har också stark gravitation. Solens gravitation håller ihop solsystemet. Vart går solen upp öst eller väst? Solen går alltid upp i öster eller däromkring, t. ex. i nordöst om man är långt norrut på sommaren, och i sydöst om man är långt norrut på vintern. Ner går solen alltid i väster eller däromkring.

Med tanke på detta, hur ligger planeterna i förhållande till jorden?

Planeterna delas även in i två grupper beroende på hur deras banor ligger i förhållande till jordens bana. De två innersta planeterna Merkurius och Venus, vars banor ligger innanför jordens bana, kallas för undre planeter, medan planeterna från Mars och utåt kallas övre planeter. Med hänsyn till detta, hur kan vi se planeterna som dom inte lyser?

Eftersom planeterna inte själva skapar ljus, behöver vi något annat ljuskälla för att kunna se dem. Solen är den största ljuskällan i vårt solsystem, och därför ser vi planeterna som de lyser upp i skenet från solen. På natten använder vi stjärnor för att se planeterna. Eftersom stjärnor är mycket ljusstarkare än planeterna, behöver vi bara ett kraftigt teleskop för att kunna se dem.

Vilka är gasplaneterna i vårt solsystem?

De gasplaneterna i vårt solsystem är Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Dessa planeter är större än de fasta planeterna och mer massiva. De gasplaneterna består främst av väte och helium.

By Sherwood Tengben

När är elen som billigast på dygnet 2021? :: Varför ligger New York där Hudsonfloden mynnar i Atlanten?
Användbara länkar