Hem > H > Hur Går Man Tillväga För Att Kritiskt Granska Källor?

Hur går man tillväga för att kritiskt granska källor?

hurkällkritisk granskning

Vilket budskap har källan?

  1. Finns något syfte med publiceringen?
  2. Är informationen trovärdig?
  3. Stämmer det med vad du redan vet?
  4. Hittar du något budskap?
  5. Finns dolda budskap?
  6. Går fakta att kontrollera?
  7. Saknas uppgifter?

Läs mer

Vilka är de källkritiska principerna?

Den traditionella källkritiska metoden bygger på fyra kriterier:

  • Äkthet = Är källan vad den utger sig för att vara? Original eller kopia?
  • Tid = När upprättades källan?
  • Beroende = Är källan fristående eller hör den ihop med/bygger på andra källor?
  • Tendens = Finns det värderingar i informationen?
  • Vem?
  • Vem?
  • Vad?
  • Varför?
Hur ska jag arbeta med informationssökning? Checklista för informationssökning
  1. Skaffa dig förkunskaper. Förkunskaper underlättar alltid.
  2. Bestäm bra sökord.
  3. Använd en söktjänst eller leta på andra ställen.
  4. Genomför din sökning.
  5. Begränsa din sökning.
  6. Utvidga din sökning.
  7. Utnyttja avancerad sökning.
  8. Gå direkt till en webbplats.

Hur kan man vara källkritisk på internet?

En förutsättning för att lyckas med källkritik på nätet är att ha en förståelse för vad nätet är och hur det skiljer sig från andra källor, som böcker eller traditionella medier, som vi haft kring oss i århundraden. Internet består av otaliga mindre nätverk med datorer som kan kommunicera med varandra. Vad är en förstahandskälla? En primärkälla är en förstahandskälla. Det kan vara en bok eller artikel där forskningsresultat publiceras för första gången, eller en intervju eller en ögonvittnesskildring. En sekundärkälla återger information från en primärkälla, till exempel en bok som bygger på tidigare forskning.

Med hänsyn till detta, hur man gör en källhänvisning?

Källhänvisningen placeras direkt inom parentes efter de meningar där du med egna ord sammanfattat vad någon annan har skrivit, innan punkten (1). Alternativt kan man väva in källhänvisningen i själva texten och uppge årtal och sidnr direkt efter du nämner författaren (2). Vad heter de fyra källkritiska principerna? Men eftersom forskarna visste att källor kunde vara förfalskade, eller missvisande av andra anledningar, fastställdes fyra kriterier: äkthet, tid, beroende och tendens.

Vad är Sekundärkälla och Primärkälla?

Användningen av primärkällor ökar dessutom textens trovärdighet och är särskilt viktig i samband med uppsatsskrivande. Sekundärkällor är texter som refererar primärkällor. Den information som du hittar hos en andrahandskälla är med andra ord en tolkning eller utvärdering av en primärkälla. När är en källa trovärdig?

Det finns ingen exakt definition av när en källa är tillförlitlig. Det beror på olika faktorer, som till exempel källans trovärdighet, källans objektivitet och källans relevans. Trovärdighet innebär att källan är pålitlig och har goda kunskaper om det ämne den skriver om. Objektivitet innebär att källan är opartisk och inte försöker påverka läsarens åsikt. Relevans innebär att källan är relevant för det ämne som du vill undersöka.

Vad innebär informationssökning?

Information retrieval är ett fält inom datorvetenskapen som handlar om att hitta relevant information i en stor mängd olika data. Det finns många olika metoder för information retrieval, beroende på vilken typ av data som ska sökas igenom. Vanligen används information retrieval för att hitta textinformation i stora databaser, men det kan även användas för att hitta bilder, ljud eller video.

By Rajiv Goforth

Hur får jag tillbaka appen bilder? :: Hur gör man en bild till pdf på Macbook?
Användbara länkar