Hem > H > Hur Man Kan Bedöma Vad Som Är Korrekt Om Informationen I Två Olika Källor Skiljer Sig Åt?

Hur man kan bedöma vad som är korrekt om informationen i två olika källor skiljer sig åt?

Man kaninformationkällor

För att skilja bra från tvivelaktig information kan man kontrollera källans trovärdighet, tillförlitlighet, rimlighet och referenser genom att fundera på följande frågor:

  • Vem är avsändaren?
  • Varifrån kommer bilderna?
  • Vilka val har gjorts?

Läs mer

Vilka källkritiska problem kan följande källor aktualisera?

Vilka källkritiska problem kan källorna aktualisera? Anknyt till de fyra huvudkriterierna (äkthetskriteriet, tidskriteriet, beroendekriteriet och tendenskriteriet). Hur kan en källa på en och samma gång vara en berättelse och en kvarleva? En berättande källa är en källa som du kan läsa, till exempel runorna på en runsten, texten i ett brev eller texten i en bok. Vissa källor kan vara både en berättande källa och en kvarleva, exempelvis en dagbok. Själva boken är en kvarleva. Men texten berättar något och är därför en berättande källa.

Vad menas med närhet inom källkritik?

När du använder förstahandskällor kommer du nära historien, utan att någon annan har valt ut, ändrat eller dragit slutsatser om vad som ska berättas eller förklaras. Vad ska man tänka på när det gäller källkritik? Att tänka källkritiskt

  1. Vem ligger bakom informationen? Kan du hitta den ursprungliga källan?
  2. Varför finns informationen?
  3. Vad är det för information du använder och vem tjänar på att du sprider den?
  4. Hur gammal är informationen?
  5. Hur fick du tag på informationen?
  6. Kan du hitta informationen i andra källor?

Vad undersöker man om man granskar en källas äkthet?

Äkthet är det mest centrala i all källkritik; är källan det den utger sig för att vara? Här handlar det om att ta reda på vem som ligger bakom källan, hur informationen kom till och vad avsikten var med tillkomsten. Vad finns det för olika typer av källor? Inom den traditionella källkritiken delas källor in i tre typer:

  • Skriftliga. Text i alla dess former, till exempel en tryckt Internetguide.
  • Muntliga. Intervjuer och vittnesmål, till exempel ett radioprogram.
  • Materiella. Fysiska ting som bär vittnesbörd om skeenden, till exempel en runsten.

Därmed, hur man granskar källor?

Det kan till exempel vara böcker, rapporter, vetenskapliga artiklar eller information som du hittar på olika webbplatser. Oavsett vilken källa det rör sig om är det viktigt att du granskar den kritiskt och värderar dess relevans för ditt ämne. Med hänsyn till detta, vad menar man med begreppet tendens?

I statistik är en tendens den riktning i vilken en variabel rör sig. En variabel som ökar har en positiv tendens, medan en variabel som minskar har en negativ tendens.

Därmed, vad menar man med begreppet narrativ smitta?

Begreppet narrativ smitta är idén att en berättelse kan vara smittsam och att den kan spridas från person till person som ett virus. Detta koncept har studerats av psykologer och sociologer som är intresserade av hur berättelser kan påverka vårt beteende.

By Ailsun

Vad betyder fysiskt möte? :: Vad är grattis?
Användbara länkar