Hem : Programvaruvillkor : Definition av dialogruta

Dialog ruta

Som namnet antyder fungerar en dialogruta för att initiera en dialog med användaren. Det är ett fönster som dyker upp på skärmen med alternativ som användaren kan välja. När valen har gjorts kan användaren vanligtvis klicka på "OK" för att ange ändringarna eller "Avbryt" för att kassera valen. Det är vanligt att menyalternativ som innehåller en ellips i slutet, som "Inställningar ..." eller "Spara som ...", öppnar en dialogruta när den väljs.

Om en användare till exempel väljer "Internetalternativ ..." från alternativmenyn i Internet Explorer, dyker en dialogruta upp som låter användaren välja standardhemsidan, ändra säkerhetsinställningarna, tömma webbläsarens cache och ändra flera andra inställningar. När valen har gjorts kan användaren klicka på "OK" för att använda de nya inställningarna, eller "Avbryt" för att kassera ändringarna. Vissa Windows-program har också alternativet "Apply" som aktiverar valen utan att stänga dialogrutan.

När en användare väljer "Öppna ..." från Arkiv-menyn visas en "Öppna dialogruta" som gör att användaren kan bläddra på hårddisken och andra diskar för att öppna filer. När "Spara som ..." väljs från Arkiv-menyn dyker en "Stäng dialogruta" upp, så att användaren kan skriva namnet på filen och välja var den ska sparas. Dialogrutor kanske inte verkar för spännande, men de ger ett intuitivt sätt att kommunicera med datorn och är en viktig del av dagens datorgränssnitt.

https://TechLib.com/definition/dialogbox

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av dialogrutan. Det förklarar i dataterminologi vad Dialog Box betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna dialogruta-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.