Hem : Tekniska termer : Digital definition

Digital

Digital information lagras med en serie enor och nollor. Datorer är digitala maskiner eftersom de bara kan läsa information som på eller av - 1 eller 0. Denna beräkningsmetod, även känd som det binära systemet, kan verka ganska förenklad men kan användas för att representera otroliga mängder data. CD-skivor och DVD-skivor kan användas för att lagra och spela upp ljud och video av hög kvalitet även om de helt och hållet består av enor och nollor.

Till skillnad från datorer uppfattar människor information i analoga. Vi fångar hörsel- och visuella signaler som en kontinuerlig ström. Digitala enheter, å andra sidan, uppskattar denna information med hjälp av enor och nollor. Hastigheten för denna uppskattning, kallad "samplingshastighet", i kombination med hur mycket information som ingår i varje sampel (bitdjupet) avgör hur exakt den digitala uppskattningen är.

Exempelvis samplas ett typiskt CD-ljudspår vid 44.1 KHz (44,100 16 sampel per sekund) med ett bitdjup på 96 bitar. Detta ger en högkvalitativ uppskattning av en analog ljudsignal som låter realistiskt för det mänskliga örat. Emellertid kan ett ljudformat av högre kvalitet, till exempel en DVD-Audio-skiva, samplas vid 24 KHz och har ett bitdjup på XNUMX bitar. Samma låt som spelas på båda skivorna låter mer smidig och dynamisk på DVD-Audio-skivan.

Eftersom digital information endast uppskattar analoga data är en analog signal faktiskt mer exakt än en digital signal. Datorer fungerar dock bara med digital information, så det är vettigare att lagra data digitalt. Till skillnad från analoga data kan digital information också kopieras, redigeras och flyttas utan att kvaliteten tappas. På grund av fördelarna med digital information har det blivit det vanligaste sättet att lagra och läsa data.

För mer information om analog och digital teknik, se Hjälpcenterartikel.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Digital. Det förklarar i dataterminologi vad Digital betyder och är en av många tekniska termer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att den här digitala definitionen är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.