Hem : Hårdvaruvillkor : Definition av strömförsörjning

Strömförsörjning

En strömförsörjning är en hårdvara komponent som levererar ström till en elektrisk enhet. Den får ström från ett eluttag och omvandlar strömmen från växelström (växelström) till likström (likström), vilket är vad datorn behöver. Det reglerar också spänningen till en tillräcklig mängd, vilket gör att datorn kan gå smidigt utan överhettning. Strömförsörjningen är en integrerad del av vilken dator som helst och måste fungera korrekt för att resten av komponenterna ska fungera.

Du kan hitta strömförsörjningen på en systemenhet genom att helt enkelt hitta ingången där strömsladden är ansluten. Utan att öppna din dator är detta vanligtvis den enda delen av strömförsörjningen du ser. Om du skulle ta bort strömförsörjningen skulle det se ut som en metallbox med en fläkt inuti och några kablar anslutna till den. Naturligtvis bör du aldrig behöva ta bort strömförsörjningen, så det är bäst att lämna den i fallet.

Medan de flesta datorer har intern strömförsörjning använder många elektroniska enheter externa enheter. Till exempel några monitorer och externa hårddiskar har strömförsörjning som finns utanför huvudenheten. Dessa strömförsörjningar är anslutna direkt till kabeln som ansluts till väggen. De innehåller ofta en annan kabel som ansluter enheten till strömförsörjningen. Vissa strömförsörjningar, ofta kallade "AC-adaptrar", är anslutna direkt till kontakten (vilket kan göra dem svåra att ansluta där utrymmet är begränsat). Båda dessa konstruktioner gör att huvudenheten blir mindre eller snyggare genom att flytta strömförsörjningen utanför enheten.

Eftersom strömförsörjningen är det första stället en elektronisk enhet tar emot elektricitet, är den också den mest utsatta för strömstöt och spikar. Därför är strömförsörjningen utformad för att hantera fluktuationer i elektrisk ström och ger fortfarande en reglerad eller konsekvent effekt. Vissa inkluderar säkringar som kommer att blåsa om överspänningen är för stor, vilket skyddar resten av utrustningen. När allt kommer omkring är det mycket billigare att byta ut en strömförsörjning än en hel dator. Det är ändå klokt att ansluta all elektronik till en överspänningsskydd or POSTEN för att förhindra att de skadas av elektriska överspänningar.

https://TechLib.com/definition/powersupply

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av strömförsörjning. Det förklarar i dataterminologi vad Power Supply betyder och är ett av många hårdvarubegrepp i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna strömförsörjningsdefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.