Hem : Hårdvaruvillkor : Superscalar Definition

superskalär

En superscalar CPU kan utföra mer än en instruktion per klockcykel. Eftersom bearbetningshastigheter mäts i klockcykler per sekund (megahertz) kommer en superscalar processor att vara snabbare än en skalarprocessor med samma megahertz.

En superscalar-arkitektur inkluderar parallella exekveringsenheter, som kan utföra instruktioner samtidigt. Denna parallella arkitektur implementerades först i RISC processorer, som använder korta och enkla instruktioner för att utföra beräkningar. På grund av deras superscalar-funktioner har RISC-processorer vanligtvis presterat bättre än CISC processorer som körs på samma megahertz. Men de flesta CISC-baserade processorer (som Intel Pentium) innehåller nu också en del RISC-arkitektur, vilket gör att de kan utföra instruktioner parallellt. Nästan alla processorer som utvecklats efter 1998 är superscalar.

https://TechLib.com/definition/superscalar

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Superscalar. Det förklarar i dataterminologi vad Superscalar betyder och är en av många hårdvarubegrepp i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Superscalar-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.