DAC
Står för "Digital-till-analog-omvandlare" och uttalas ofta "dac." Eftersom datorer bara känner igen digital information, den produktion produceras av datorer är vanligtvis i digitalt format. Men vissa utgångsenheter acceptera bara analoga ingång, vilket innebär att en digital-till-analog-omvandlare, eller DAC, måste användas.
Den vanligaste användningen för en DAC är att konvertera digitalt ljud till en analog signal. Denna omvandling sker vanligtvis i ljudkort, som har en inbyggd DAC. Den digitala signalen, som i grunden är en ström av enor och nollor, omvandlas till en analog signal som kan ha formen av en elektrisk laddning. Denna elektriska laddning känns igen av de flesta högtalaringångar och kan därför matas ut till ett högtalarsystem.
DAC används också för att konvertera videosignaler. Historiskt sett har de flesta videodisplayer, som TV-apparater och datorer monitorer använda analoga ingångar. Först under de senaste åren har digitala skärmar med DVI och HDMI anslutningar blir vanliga. Därför måste den digitala videosignalen konverteras till en analog signal för att en dator ska kunna matas ut till en analog bildskärm. Det är därför alla grafikkort med en analog utgång (t.ex. en VGA anslutning) inkluderar också en DAC.
Varje gång en signal konverteras från ett format till ett annat, finns det en potentiell kvalitetsförlust. Därför är det viktigt att ha en högkvalitativ DAC oavsett om du konverterar ljud- eller videosignaler. Detsamma gäller när du utför motsatt konvertering, vilket kräver en analog-till-digital-omvandlare, eller ADC.