Hem : Tekniska termer : DPI Definition

DPI

Står för "Dots Per Inch." DPI används för att mäta upplösning av en bild både på skärmen och i tryck. Som namnet antyder mäter DPI hur många punkter som passar in i en linjär tum. Ju högre DPI, desto mer detaljer kan därför visas i en bild.

Det bör noteras att DPI är inte prickar per kvadrattum. Eftersom en 600 dpi-skrivare kan skriva ut 600 punkter både horisontellt och vertikalt per tum, skriver den faktiskt ut 360,000 600 (600 x XNUMX) punkter per kvadratmeter.

Eftersom de flesta bildskärmar har en naturlig upplösning på 72 eller 96 pixlar per tum kan de inte visa en 300 dpi-bild i faktisk storlek. Istället, när den visas 100%, ser bilden mycket större ut än utskriftsversionen eftersom pixlarna på skärmen tar mer utrymme än punkterna på papperet.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av DPI. Det förklarar i dataterminologi vad DPI betyder och är ett av många tekniska termer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna DPI-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.