Hem : Tekniska termer : Definition av upplösning

Upplösning

Upplösning mäter antalet pixlar i en digital bild eller display. Det definieras som bredd efter höjd, eller B x H, där W är antalet horisontella pixlar och H är antalet vertikala pixlar. Till exempel upplösningen på en HDTV är 1920 x 1080.

Bildupplösning

Ett digitalt foto som är 3,088 2,320 pixlar brett och 3088 2320 pixlar högt har en upplösning på 7,164,160 × 7. Att multiplicera dessa siffror ger XNUMX XNUMX XNUMX pixlar totalt. Eftersom fotot innehåller drygt sju miljoner pixlar anses det vara ett "XNUMX megapixel" bild. Digitalkamera upplösning mäts ofta i megapixlar, vilket helt enkelt är ett annat sätt att uttrycka bildupplösningen.

"Upplösning" används ofta synonymt med "storlek" när man beskriver dimensionerna på en digital bild. Uttrycket "storlek" kan dock vara lite tvetydigt, eftersom det kan hänvisa till fil bildens storlek eller dess mått. Därför är det bäst att använda "upplösning" när man beskriver dimensionerna på en digital bild.

Skärmupplösning

Varje bildskärm och skärmen har en specifik upplösning. Som nämnts ovan har en HD-skärm en upplösning på 1920 x 1080 pixlar. A 4K display har dubbelt så hög upplösning som HD eller 3840 x 2160 pixlar. Det kallas "4K" eftersom skärmen är nästan 4,000 pixlar horisontellt. Det totala antalet pixlar i en 4K-skärm är 8,294,400 XNUMX XNUMX, eller drygt åtta megapixlar.

Skärmupplösning definierar hur många pixlar en skärm kan visa, men den beskriver inte hur fin bilden är. Till exempel har en 27 "iMac 5K-skärm en upplösning på 5120 x 2880 medan en äldre 27" Apple Blixt Skärmen har exakt hälften av upplösningen 2560 x 1440. Eftersom 27-tums iMac har samma fysiska storlek som Thunderbolt-skärmen men har dubbelt så hög upplösning, har den dubbelt så hög pixeldensitet, mätt i pixlar per tum, eller PPI.

OBS: Till skillnad från bildskärmsupplösningen är upplösningen för en skrivare eller skanner analog med pixeldensitet snarare än totala pixlar. Skrivarens och skannerupplösningen mäts i punkter per tum, eller DPI.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Resolution. Det förklarar i dataterminologi vad Resolution betyder och är ett av många tekniska termer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna upplösningsdefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.