Hem : Filformat : JPEG-definition

JPEG-

Står för "Joint Photographic Experts Group." JPEG är en populär bild filformat. Det används ofta av digital kameror för att lagra foton eftersom den stöder 224 eller 16,777,216 färger. Formatet stöder också olika nivåer av kompression, vilket gör den idealisk för webbgrafik.

De 16 miljoner möjliga färgerna i en JPEG-bild produceras genom att använda 8 bitar för varje färg (röd, grön och blå) i RGB färg rymd. Detta ger 28 eller 256 värden för var och en av de tre färgerna, som tillsammans möjliggör 256 x 256 x 256 eller 16,777,216 0 255 färger. Tre värden på XNUMX ger ren svart, medan tre värden på XNUMX skapar vit.

JPEG-komprimering algoritm kan minska filstorleken på en bitmapp (BMP) bild tio gånger med nästan ingen försämring av kvalitet. Ändå är kompressionsalgoritmen förstörande, vilket innebär att viss bildkvalitet förloras under komprimeringsprocessen. Av den anledningen väljer professionella digitala fotografer ofta att ta bilder i en råformat så att de kan redigera sina foton i högsta möjliga kvalitet. De exporterar vanligtvis bilderna som JPEG (. JPG) bilder när de delas eller publiceras på webben.

Förutom bilddata kan JPEG-filer också innehålla metadata som beskriver innehållet i filen. Detta inkluderar bilddimensioner, färgutrymme och färgprofilinformation samt EXIF data. EXIF-data "stämplas" ofta på bilden av en digitalkamera och kan inkludera bländarinställning, slutartid, brännvidd, blixt på / av, ISO-nummer och dussintals andra värden.

Nackdelar med JPEG-format

Även om JPEG-formatet är utmärkt för lagring av digitala foton, har det vissa nackdelar. Till exempel kan den förlorade komprimeringen orsaka ett problem som kallas "artefaktering", där delar av bilden blir märkbart blockerade. Detta händer vanligtvis när en hög komprimeringsinställning används för att spara bilden. För att spara små bilder och bilder med mycket text, GIF format är ofta ett bättre alternativ. JPEG-bilder stöder inte heller öppenhet. Därför är JPEG-formatet ett dåligt val för att spara icke-rektangulära bilder, särskilt om de kommer att publiceras på webbsidor med olika bakgrundsfärger. De PNG format som stöder transparent pixlar är mer idealisk för dessa typer av bilder.

OBS: Joint Photographic Experts Group, som JPEG-bildformatet är uppkallat efter, publicerade den första JPEG-specifikationen 1992. Sedan dess har organisationen utvecklat flera varianter av formatet, inklusive JPEG 2000 och JPEG XR. Standard JPEG-formatet är dock fortfarande det mest populära.

Filändelser: . JPG, .JPEG, .JFIF, .JPX, .JP2

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av JPEG. Det förklarar i dataterminologi vad JPEG betyder och är ett av många filformattermer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna JPEG-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.