Hem : Filformat : Raster Grafisk definition

Raster Grafik

De flesta bilder du ser på din datorskärm är rastergrafik. Bilder som finns på webben och foton som du importerar från din digitalkamera är rastergrafik. De består av rutnät av pixlar, ofta kallad bitmapp. Ju större bild desto mer diskutrymme tar bildfilen upp. Till exempel kräver en bild på 640 x 480 att information lagras för 307,200 3072 pixlar, medan en bild på 2048 x 6.3 (från en digital kamera på 6,291,456 megapixlar) behöver lagra information för hela XNUMX XNUMX XNUMX pixlar.

Eftersom rastergrafik behöver lagra så mycket information kräver stora bitmappar stora filstorlekar. Lyckligtvis finns det flera bildkomprimeringsalgoritmer som har utvecklats för att minska dessa filstorlekar. JPEG- och GIF är de vanligaste komprimerade bildformaten på webben, men flera andra typer av bildkomprimeringar är tillgängliga.

Rastergrafik kan vanligtvis nedskalas utan kvalitetsförlust, men förstoring av en bitmappsbild får den att se blockerad och "pixelerad" ut. Av denna anledning, vektorgrafik används ofta för vissa bilder, till exempel företagslogotyper, som måste skalas till olika storlekar.

Filändelser: . Bmp, . TIF, . Gif, . JPG

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Raster Graphic. Det förklarar i dataterminologi vad Raster Graphic betyder och är ett av många filformattermer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Raster-grafiska definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.