Hem : Filformat : Vektorgrafikdefinition

Vektorgrafik

Till skillnad från JPEG-, GIF- och BMP-bilder består vektorgrafik inte av ett rutnät av pixlar. Istället består vektorgrafik av banor som definieras av en start- och slutpunkt, tillsammans med andra punkter, kurvor och vinklar längs vägen. En bana kan vara en linje, en fyrkant, en triangel eller en kurvig form. Dessa banor kan användas för att skapa enkla ritningar eller komplexa diagram. Banor används även för att definiera karaktärerna för specifika typsnitt.

Eftersom vektorbaserade bilder inte består av ett visst antal punkter kan de skalas till en större storlek och inte förlora någon bildkvalitet. Om du spränger en raster grafikkommer det att se blockigt ut eller "pixelerat". När du spränger en vektorgrafik förblir kanterna på varje objekt i grafiken jämna och rena. Detta gör vektorgrafik perfekt för logotyper, som kan vara tillräckligt små för att visas på ett visitkort, men som också kan skalas för att fylla en skylt. Vanliga typer av vektorgrafik inkluderar Adobe Illustrator, Macromedia Freehand och EPS-filer. Många Flash-animationer använder också vektorgrafik, eftersom de skalas bättre och vanligtvis tar mindre plats än bitmappsbilder.

Filändelser: .AI, .EPS, .SVG, .DRW

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av vektorgrafik. Det förklarar i dataterminologi vad Vector Graphic betyder och är ett av många filformattermer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna vektorgrafikdefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.