Hem : Filformat : PNG-definition

PNG

PNG, som kan uttalas "ping" eller "PNG", är en komprimerad raster grafik formatera. Det används ofta på webben och är också ett populärt val för ansökan grafik.

PNG-formatet introducerades 1994 efter GIF och JPEG- format hade redan funnits i flera år. Därför innehåller PNG många av fördelarna med båda formaten. Till exempel använder PNG-bilder förlustfri komprimering som GIF-filer, så att de inte har några suddiga eller andra artefakter som kan visas i JPEG-bilder. PNG-formatet stöder också 24-bitars färg som JPEG-format, så en PNG-bild kan innehålla över 16 miljoner färger. Detta är en signifikant skillnad mellan GIF och PNG, eftersom GIF-bilder kan innehålla maximalt 256 färger.

Till skillnad från JPEG- och GIF-format stöder PNG-formatet en alfakanal eller "RGBA" -färgutrymmet. Alfakanalen läggs till i de tre standardfärgkanalerna (röd, grön och blå eller RGB) och ger 256 nivåer av öppenhet. JPEG-bilder stöder inte transparenta pixlar och GIF-bilder stöder bara helt transparenta (inte delvis ogenomskinliga) pixlar. Därför tillåter PNG-format webbutvecklare och ikondesigners att tona en bild till en transparent bakgrund snarare än till en viss färg. En PNG med en alfakanal kan placeras på valfri färgbakgrund och bibehålla sitt ursprungliga utseende, även runt kanterna.

Även om PNG-bildformatet har många fördelar är det inte lämpligt för alla ändamål. Till exempel sparas vanligtvis digitala foton som JPEG, eftersom PNG: er tar mycket mer diskutrymme. GIF-filer används fortfarande för animationer eftersom PNG-bilder inte kan animeras. Dessutom används GIF fortfarande på många webbplatser sedan webbläsare bara nyligen tillhandahållit fullt stöd för PNG-format. Men nu när de flesta webbläsare och bildredigeringsprogram stöder PNG, har det blivit ett populärt filformat för webbutvecklare och grafiska artister.

Filändelse: . PNG

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av PNG. Det förklarar i dataterminologi vad PNG betyder och är ett av många filformattermer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna PNG-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.