Hem : Programvaruvillkor : Definition av webbläsare

Webbläsare

En webbläsare eller helt enkelt "webbläsare" är en ansökan används för att komma åt och visa webbsidor. Vanliga webbläsare inkluderar Microsoft Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox och Apple Safari.

En webbläsares primära funktion är att rendera html, koden som används för att designa eller "markera" webbsidor. Varje gång en webbläsare laddar en webbsida bearbetar den HTML-filen, som kan innehålla text, länkar, och referenser till bilder och andra objekt, t.ex. Cascading Style Sheets och JavaScript funktioner. Webbläsaren bearbetar dessa objekt och gör dem sedan i webbläsarfönstret.

Tidiga webbläsare, som Mosaic och Netscape Navigator, var enkla applikationer som gav HTML, bearbetade formulärinmatning och stödde bokmärken. Eftersom webbplatser har utvecklats, så har webbläsarens krav också. Dagens webbläsare är mycket mer avancerade och stöder flera typer av HTML (t.ex. XHTML och HTML 5), dynamisk JavaScript och kryptering används av säkra webbplatser.

Funktionerna i moderna webbläsare tillåter webbutvecklare att skapa mycket interaktiva webbplatser. Till exempel, Ajax gör det möjligt för en webbläsare att dynamiskt uppdatera information på en webbsida utan att behöva ladda om sidan. Framsteg inom CSS gör att webbläsare kan visa en mottaglig webbplats layouter och ett brett spektrum av visuella effekter. Cookies låta webbläsare komma ihåg dina inställningar för specifika webbplatser.

Medan webbläsartekniken har kommit långt sedan Netscape är problem med webbläsarkompatibilitet fortfarande ett problem. Eftersom webbläsare använder olika renderingsmotorer, kanske webbplatser inte ser likadana ut i flera webbläsare. I vissa fall kan en webbplats fungera bra i en webbläsare, men fungerar inte korrekt i en annan. Därför är det smart att installera flera webbläsare på din dator så att du kan använda en alternativ webbläsare om det behövs.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av webbläsare. Det förklarar i dataterminologi vad webbläsare betyder och är ett av många programtermer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna webbläsardefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.