Raster
En halvton eller halvtonbild är en bild som består av diskreta punkter snarare än kontinuerliga toner. När man ser det på avstånd suddas prickarna ut ihop och skapar en illusion av kontinuerliga linjer och former. Genom att halvera en bild (konvertera den från en bitmapp till en halvton) kan den skrivas ut med mindre bläck. Därför använder många tidningar och tidskrifter halvtoning för att skriva ut sidor mer effektivt.
Ursprungligen utfördes halvtoning mekaniskt av skrivare som tryckt bilder genom en skärm med ett rutnät med hål. Under tryckprocessen passerade bläck genom hålen på skärmen och skapade prickar på papperet. För monokrom bilder behövs bara ett pass för att skapa en bild. För flerfärgade bilder krävdes flera pass eller "skärmar".
Dagens skrivare är mer avancerade och innehåller vanligtvis inte fysiska skärmar. Istället genereras halvtonbilderna av en dator och den resulterande bilden skrivs ut på papperet. Genom att använda en process som kallas ditheringkan moderna skrivare slumpmässigt prickmönstren, vilket skapar ett mer naturligt utseende. Detta ger realistiska bilder med mycket mindre bläck än helt mättade.
Som en vanlig bitmapp beror kvaliteten på en halvtonbild till stor del på dess upplösning. En halvton med hög upplösning (mätt i LPI), kommer att ha större detaljer än en halvton med låg upplösning. Medan målet med halvtoning vanligtvis är att skapa en realistisk bild, används ibland låga upplösningar för en konstnärlig effekt.