QWERTY
QWERTY (uttalas "quirty") är ett adjektiv som används för att beskriva västerländsk (eller latinbaserad) standard tangentbord. Om du tittar på tangentbordet och de första sex bokstäverna under siffrorna är QWERTY, har du ett QWERTY-tangentbord.
Nästan alla tangentbord som används på västra halvklotet har en QWERTY-layout. Vissa länder använder något modifierade versioner, till exempel det svenska tangentbordet, som innehåller bokstäverna Å, Ä och Ö och det spanska tangentbordet, som innehåller bokstäverna Ñ och Ç. Men dessa tangentbord har fortfarande QWERTY tecken i det övre vänstra hörnet.
Historik
Den ursprungliga QWERTY-tangentbordslayouten utvecklades för mer än 150 år sedan av Christopher Latham Sholes. Det populariserades av skrivmaskinen Sholes and Glidden, som ursprungligen producerades 1867. Remington köpte rättigheterna till skrivmaskinen och gjorde några mindre förändringar innan han massproducerade en uppdaterad version 1974.
Den enda betydande konkurrenten till QWERTY-tangentbordet kom 1932, då August Dvorak utvecklade en ny layout. Hans design placerade alla vokaler och de fem vanligaste konsonanterna i mittraden. Målet var dubbelt: 1) att göra de vanligaste tangenterna ännu enklare att skriva och 2) att skapa en växlande rytm mellan vänster och höger hand.
Dvorak-tangentbordet kan ha varit tekniskt effektivare, även i början av 1900-talet, men folk var inte villiga att lära sig en ny tangentbordslayout. Resultatet är att QWERTY-layouten har överlevt i över ett och ett halvt århundraden. Det finns i skrivmaskiner, stationära datorer, bärbara datorer, Och den pekskärm enheter vi använder idag.